CONDAMNĂRILE ANULUI 2014. Cine sunt politicienii și milionarii care au ajun în pușcărie după justiția i-a declarat oficial corupți

Zeci de foști demnitari, milionari sau parlamentari au fost condamnați definitiv în 2014. Evenimentul zilei vă prezintă care sunt cele mai cunoscute sentințe în care au fost implicați politicieni de top sau afaceriști controversați.

Majoritatea acestor date sunt din datele DNA, dar sunt și cazuri în care condmnaările au fost date în dosare ale DIICOT sau Parchetul General.

Ianuarie: un fost prim ministru și trei miniștri

În cursul lunii ianuarie 2014, în dosare de corupție instrumentate de DNA, au rămas definitive un număr total de 31 hotărâri judecătorești prin care au fost condamnați 113 de inculpați, între care: un fost prim ministru, un fost deputat, trei miniştri, doi judecători, doi avocaţi, un fost şef Inspectorat Construcţii judeţ, un fost director Finanţe Publice judeţ, un fost director Poşta Română, un fost şef Direcţie Sănătate judeţ, un preşedinte Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, un general, un colonel (foşti şefi ISU Dobrogea), trei comandanţi unităţi militare, la pedepse cuprinse între 7 ani închisoare și 5 luni închisoare cu suspendare.

  • 6 ianuarie: Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită, iar soţia sa, Dana, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Zambaccian. Dana Năstase a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de opt ani.
  • 21 ianuarie: Completul de 5 judecători a decis condamnarea fostului deputat PDL de Argeş, Sorin Andi Pandele, la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie.
  • 24 ianuarie: Fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a primit trei ani şi şase luni, tot cu suspendare, în dosarul "Poşta Română". Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), a primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR, trei ani şi jumătate tot cu suspendare.
  • 24 ianuarie: Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condmnat la doi ani de inchisoare cu executare în dosarul în care este acuzat ca l-a favorizat pe Nicolae Popa, fostul dircetor al FNI. 
  • 30 ianuarie: Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, iar fratele acestuia, Lucian Fenehiu, a primit o pedeapsă tot de cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul "Transformatorul".

Februarie: 26 de inculpați, condamnați

În cursul lunii februarie 2014, în dosare de corupție instrumentate de DNA, au rămas definitive un număr total de 14 hotărâri judecătorești prin care au fost condamnați 26 de inculpați, între care: un fost deputat, trei avocați, un comisar Gardă Financiară județeană, patru funcționari ai Autorității Naționale Vamale, un fost director executiv Agenția Județeană a Finanțelor Publice, doi șefi birou din cadrul Direcției de protecție socială la pedepse cuprinse între 10 ani închisoare și un an închisoare cu suspendare.

  • 28 februarie: Fostul deputat Nati Meir a fost condmnat la patru ani cu executare după ce, în calitate de parlamentar, a pretins că o va elibera pe o femeie cercetată şi arestată pentru constituire de grup organizat şi înşelăciune. El i-a cerut 50.000 de euro. 

Martie, luna Transferurilor din fotbal

În cursul lunii martie 2014, în dosare de corupție instrumentate de DNA, au rămas definitive un număr total de 34 hotărâri judecătorești prin care au fost condamnați95 de inculpați, între care: un fost secretar de stat în Ministerul Sănătătii, un prim procuror, trei procurori, un judecător, un fost judecător (fost membru CSM), doi preşedinţi de club de fotbal, doi impresari sportivi, un acţionar club fotbal, doi primari municipiu, un director din cadrul unei primării de judeţ, patru profesori de colegiu, un inspector ITM de judeţ, un director din cadrul Direcţiei de Sănătate Judeţene, un fost comisar şi un director general din cadrul Agenţiei Judeţene de Protecţie a Copilului, la pedepse cuprinse între 8 ani închisoare și 2.500 lei amendă penală.

  • 4 martie: Cei opt inculpaţi în dosarul transferurilor de fotbalişti - George Copos, Mihai Stoica, Gică Popescu, Ioan Becali, Victor Becali, Cristi Borcea, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu - au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti, la închisoare cu executare.
  1. Managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.
  2. Fostul acţionar al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat definitiv la şase ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.
  3. Fostul impresar Ioan Becali a fost condamnat definitiv la şase ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.
  4. Impresarul Victor Becali a fost condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.
  5. Fostul preşedintele al clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, a fost condamnat definitiv la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.
  6. Fostul fotbalist Gheorghe Popescu, candidat la şefia Federaţiei Române de Fotbal, a fost condamnat definitiv la trei ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.
  7. Fostul acţionar al FC Dinamo şi U Craiova, Gigi Neţoiu, a fost condamnat definitiv la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.
  8. Fostul acţionar majoritar al FC Rapid, George Copos, a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.
  • 10 martie Fostul procuror general adjunct al României Gabriela Ghiţă a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă la doi ani de închisoare cu executare în dosarul privind examenele trucate pentru funcţiile de procuror şef. Tot în acest dosar, judecătorii au decis să îi condamne pe Sterian Guli, fostul şef al Parchetului Urziceni, la doi ani de închisoare cu executare şi pe procurorul Gheorghe Dumitru la trei ani de închisoare cu executare.   Totodată, Gheorghe Bucur şi Gheorghe Cerbeanu au fost condamnaţi la câte doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.   De asemena, magistratul Eugen Cojocaru a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.
  • 26 martie: Emilian Frâncu , fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
  • 28 martie: Liviu Spătaru, fost primar al Reşiţei în mandatul 2004 -2008. a fost condmnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.  

Aprilie, luna lui Auto

În cursul lunii aprilie 2014, în dosare de corupție instrumentate de DNA, au rămas definitive un număr total de 37 hotărâri judecătorești prin care au fost condamnați121 de inculpați, între care: un deputat, un fost director din cadrul Parlamentului României - Camera Deputaților, un procuror, un judecător, un fost președinte al Agenției de Ocupare a Forței de Muncă, un notar, doi avocați, un lichidator judiciar, doi primari comună, un director Garda Financiară, un inspector vamal, șase ofițeri de poliție dintre care cinci în „Dosarul Permiselor”, la pedepse cuprinse între 8 ani închisoare și 4.500 lei amendă penală.

  • 15 aprilie: Senatorul PSD Sorin Lazar a devenit primul parlamentar român care a primit o sentință definitivă pentru conflict de interese. El a fost condamnat la sase luni de închisoare cu suspendare de Inalta Curte de Casație si Jusiție, după ce și-a recunoscut vina.
  • 16 aprilie: Fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, Remus Vrigil Baciu, a fost adus, condamnat definitiv pentru corupţie,,  la cinci ani de închisoare cu executare pentru că a primit 270.000 de euro pentru a urgenta dosare de restituire de proprietate. D
  • 28 aprilie: Deputatul Gheorghe Coman, cunoscut drept Deputatul Auto,  a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la un an de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat că a primit bani şi o sticlă de whisky în schimbul menţinerii în funcţie a unui şef din DSVSA Buzău.

Mai, 60 de condamnați

În cursul lunii mai 2014, în dosare de corupție instrumentate de DNA, au rămas definitive un număr total de 26 hotărâri judecătorești prin care au fost condamnați 60 de inculpați, între care: - un primar municipiu, un comisar şef din Garda Naţională de Mediu, un director Agenţia de Protecţia Mediului Constanţa, trei profesori din care unul profesor universitar, la pedepse cuprinse între 9 ani închisoare și 4 luni închisoare cu suspendare.

  • 22 mai: Gabriel Florin Boriga, primar al municipiului Târgovişte, la o pedeapsă de 3 ani şi închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani.

Iunie, primii condmnați din Referendumul fraudat

În cursul lunii iunie 2014, în dosare de corupție instrumentate de DNA, au rămas definitive un număr total de 56 hotărâri judecătorești prin care au fost condamnați252 de inculpați, între care: 2 judecători, 1 procuror, 9 avocați, 4 ofițeri poliție, 2 primari, 4 cadre universitare, la pedepse cuprinse între 12 ani închisoare și amendă penală 220.000 lei. 

  • 12 iunie: Radu Prisăcaru, fost prefect al județului Iași, a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită și complicitate la luare de mită.
  • 30 iunie: Doi inculpați din dosarul ”Referendumul fraudat”, Simona Preduț și Marius Preduț au fost condmnați la o pedeapsă de 1 an si 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani si 4 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători.

 

Iulie și august, vara lui Felix

În cursul lunilor iulie şi august 2014, în dosare de corupție instrumentate de DNA, au rămas definitive un număr total de 17 hotărâri judecătorești prin care au fost condamnați 227 de inculpați, între care: - 1 preşedinte fondator al unui partid politic, 1 fost senator, 1 subprefect, 1 judecător, 2 avocaţi, 3 primari din care unul de municipiu, 1 viceprimar, 1 inspector şef I.S.U., 2 directori C.F.R. Marfă, la pedepse cuprinse între 10 ani închisoare și amenda penală 20.000 lei.

  • 7 iulie: Sorin Apostu, primar al municipiului Cluj Napoca, la data faptelor, a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: luare de mită, complicitate la infracţiunea de spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.
  • 8 august: Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a decis Curtea de Apel Bucureşti. Gheorghe Mencinicopschi şi fostul director al ADS Corneliu Popa au fost condamnaţi la câte 8 ani de închisoare, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la 7 ani de închisoare. 
  • 25 august: Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe George Copos la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, cu ocazia vânzării unor spaţii ale firmei Ana Electronic către Loteria Română

 

Septembrie și lotul Rompetrol

În cursul lunii septembrie 2014, în dosare de corupție instrumentate de DNA, au rămas definitive un număr total de 22 hotărâri judecătorești prin care au fost condamnați 41 de inculpați, la pedepse cuprinse cuprinse între 12 ani şi amendă 25.000 lei. Între persoanele condamnate se află: 2 procurori, 1 avocat, 2 ofiţer poliţie, 2 agenţi poliţie, 1 director coordonator – Garda Financiară. 

  • 7 septembrie: Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, marţi, în dosarul Rompetrol, pe senatorul Sorin Roşca Stănescu la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare. În cazul lui Dinu Patriciu, instanţa a constatat încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia. 
  • 22 septembrie: Dumitru Cistudor, Cprocuror șef al Biroului Teritorial Slobozia din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 1 an după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea în concurs a două infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată și favorizarea infractorului.

Octombrie, Țarul CFR, primul dosar

În cursul lunii octombrie 2014, în dosare de corupție instrumentate de D.N.A., au rămas definitive un număr total de 31 hotărâri judecătorești prin care au fost condamnați 66 de inculpați, la pedepse cuprinse cuprinse între 8 ani şi amendă 20.000 lei. Între persoanele condamnate se află: doi procurori, trei avocaţi, un vicepreşedinte partid, patru ofiţeri poliţie (între care un adjunct șef IPJ), un comandant şcoală subofiţeri pompieri, doi agenţi poliţie, trei comisari Garda Financiară, doi primari, un vice-primar, doi directori C.F.R., un director A.P.I.A., doi directori direcţie silvică.

  • 13 octombrie: Thuma HubertăPetru-Ștefan  , la data faptelor vicepreședinte al PNL – filiala Ilfov, în prezent deputat, la o pedeapsă de 6 luni închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau a autorității de către o persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
  • 17 octombrie: Mihai Necolaiciuc, la data faptelor director general al Companiei Naționale de Cai Ferate C.F.R. S.A. (C.N.C.F.R), la o pedeapsă de 4 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, pe perioada executării pedepsei și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârşirea infracțiunii de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

Noiembrie

  • 3 noiembrie: 2014, Dan Mihai Toader, la data faptelor preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Companiei Naţionale Poşta Română S.A (C.N.P.R.) și Emanoil Lepădatu, la data faptelor director economic executiv al C.N.P.R. S.A, l/au fost condmnați a o pedeapsă de 4 ani închisoare, pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și în formă continuată. Condamnă pe Maricel Păcuraru la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice și de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea în concurs a două infracţiuni de spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și în formă continuată.
  • 26 noiembrie:  Marko Attila- Gabor , subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal şi Clim Silviu, consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, la data faptelor, lau fost condmnați a o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Decembrie

  • 22 decembrie: Samson Dumitru, fiul vitreg al senatorului Corneliu Dobriţoiu, a fost condamnat definitiv, luni, de Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la fals şi la abuz în serviciu, în dosarul privind un contract de publicitate pentru promovarea turismului.