Evenimentul Zilei > Justitie > Condamnări grele pentru jandarmii șpăgari din Cluj. Un colonel de Jandarmerie a fost trimis la Gherla
Condamnări grele pentru jandarmii șpăgari din Cluj. Un colonel de Jandarmerie a fost trimis la Gherla

Condamnări grele pentru jandarmii șpăgari din Cluj. Un colonel de Jandarmerie a fost trimis la Gherla

Curtea de Apel Cluj a dispus în cursul zilei de marți, condamnarea definitivă a unui colonel și a doi plutonieri pentru luare de mită, respectiv dare de mită.

Colonelul Doru Ioan Popescu a fost șeful adjunct al Inspectoratului de Jandarmi Cluj, până în data de 24 noiembrie 2016, când a fost luat pe sus de DNA și acuzat de două infracțiuni de luare de mită și difuzarea de informații nedestinate publicității. Concret, colonelul Popescu a fost acuzat că a luat mită de la doi plutonieri, subalterni, pentru e le furniza subiectele de examen, la concursul pentru recrutarea din sursă externă a unor subofițeri jandarmi. ”La data de 21.10.2016, inculpatul Popescu Ioan Doru i-a pretins suspectului Chiorean Daniel Gheorghe suma de 1000 de euro, iar inculpatului Bojan Vasile, suma de 2000 de euro, pentru ca în schimb să le faciliteze rudelor celor doi să promoveze proba scrisă. În cursul aceleiași zile, 21.10.2016, inculpatul Popescu Ioan Doru a primit de la Chiorean Daniel Gheorghe suma de 900 de euro, iar de la Bojan Vasile 2000 euro. Suspectul Budelecan Mihai Vasile a intermediat contactul dintre Popescu Ioan Doru și Bojan Vasile, ajutându-i practic pe cei doi să comită infracțiunile de luare de mită respectiv dare de mită”, se arată în dosar.

Cei doi subofițeri au dat subiectle obținute pe bani, fratelui, respectiv fiicei, și anume Chiorean Felician Cornel, respectiv Bojan Raluca Delia, cei doi obținând la proba scrisă nota maximă, fiind singurii candidați notați cu nota 10.

Condamnări și anulări

În prima fază, DNA Cluj a încheia cu vinovații un acord de recunoaștere a vinovăției, acord care a ajuns la Tribunalul Cluj, unde lucrurile s-au schimbat radical. La fond, sentința a fost una dură. Colonelul Popescu a primit patru ani și opt luni, cu executare. Plutonierul Vasile Bojan a fost condamnat la doi ani și patru luni cu suspendare, și darea afară din MInisterul de Interne. La fel și fiica acestuia, sergentul major Raluca Delia Popescu, cea care a intrat cu bani în Jandarmeria Românp, a primit un an de zile condamnare cu suspendare și obligarea la muncă în folosul comunității, pentru o durată de 60 de zile. În plus, judecătorii au dispus ca probele scrise să fie anulate la fel ordinele Ministerului de Interne prin care Raluca Delia Popescu și Cornel Chiorean au fost încadrați în Jandarmeria Română, cei doi urmând să fie concediați.

Nemulțumiți, cei trei, singurii care au ajuns în fața judecătorilor au făcut apel la Curtea de Apel. Judecătorii acestei instanțe au decis să reducă condamnarea lui Popescu la trei ani și patru luni, cu executare, pentru ceilalți doi pedepsele fiind menținute.

Potrivit unor surse judiciare, colonelul Popescu a fost deja încarcerat.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.