Republica Moldova. Epopeea interimatelor de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) ar putea lua sfârșit. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunţat un nou concurs pentru ocuparea funcției de șef al instituției.
Membrii CSP își propun să anunțe un nou concurs pentru identificarea unui șef al PCCOCS. Instituția este condusă de procurorul Victor Furtună. Acesta are o poziție de interimar, fiind numit în funcție în ianuarie 2023.
Cine s-a mai înscris în cursă
Conform surselor EvZ la Chișinău, în cursă urmează să se înscrie cel puțin doi candidați. Este vorba depsre fostul șef al PCCOCS, Sergiu Russu, și actualul conducător, Victor Furtună.
Ultimii doi s-au bătut pentru fotoliu și anterior. Furtună a fost numit interimar după ce membrii CSP au respins candidatura lui Russu.
Prima tentativă de indentificare a unui șef PCCOCS, cu iz de scandal
În paralel, a fost anunțat concurs pentru identificarea unui șef al PCCOCS, la care s-au înscris Eugen Rurac, Sergiu Russu şi Andrei Maţco.
La începutul lunii martie, concursul a fost suspendat, după ce toţi cei cinci membri ai Comisiei pentru evaluarea au depus cereri de demisie. Totodată, Eugen Rurac, s-a retras din concurs, lansând mai multe critici tăioase privind obiectivitatea exercițiului.
Avocatul Andrei Mațco a cerut în instanță anularea hotărârii CSP, prin care a fost dispusă încetarea concursului, însă magistrații i-au respins cererea.
A renunțat la dosarele Stoianoglo pentru fotoliul vremelnic
Victor Furtună este cunoscut pentru faptul că a fost șeful echipei de procurori care l-a reținut pe ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo.
Atunci când a acceptat poziția de interimar la PCCOCS, Furtună a transmis dosarele care se aflau în gestiunea sa.
Procurorul a reclamat presiuni din partea superirilor, după ce a fost desemnat să examineze denunţul depus de deputatul Lilian Carp pe numele lui Stoianoglo.
Avocații fostului procuror general au cerut recuzarea sa.