Oficialii Rompetrol, MOL, Petrom și Lukoil sunt gata să atace în instanță decizia Consiliului Concurenței, după ce acesta a anunțat cea mai mare amendă dată vreodată în Europa companiilor petroliere.
UPDATE: Reacția MOL Și MOL va ataca în instanță decizia Consiliului Concurenței, după ce a primit o amendă de aproape 80,3 milioane de lei. ”Conform Consiliului Concurenţei, în baza reglementărilor antitrust în vigoare, MOLRomânia a fost amendată cu 80.267.746 lei (aproximativ 18,5 milioane de euro,sumă calculată la cursul de schimb din 10 ianuarie 2011), reprezentând 3% din cifra de afaceri a companiei înregistrată în anul fiscal 2010.MOL România va depune o cerere de suspendare a execuţiei deciziei mai susmenţionate şi o va ataca la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de lacomunicarea deciziei de către Consiliul Concurenţei, în conformitate cu legislaţia învigoare”, se arată în comunicatul companiei. UPDATE: Reacţia Rompetrol
Potrivit unui comunicat de presă, oficialii Rompetrol se declară surprinşi de această decizie şi sunt decişi să conteste în instanţă decizia Consiliului Concurenţei.
"Considerăm că, în ceea ce priveşte Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigaţie au fost total nejustificate şi nedovedite, iar decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare este, în egală măsură, nelegală şi neîntemeiată. Activităţile comerciale desfăşurate de Rompetrol Downstream au fost efectuate întotdeauna în strictă conformitate cu dispoziţiile legale. Rompetrol nu a fost informată cu privire la existenţa unui plan comun de retragere de la comercializare a sortimentului de benzină Premium E4 şi nici nu a aprobat expres sau tacit un asemenea plan comun", se arată în comunicat. Amendă record Consiliul Concurenţei a amendat companiile petroliere de la noi cu 880 de milioane de lei, cea mai mare amendă acordată vreodată la noi, din cauză că acestea s-au înţeles cu privire la retragerea unui produs de pe piaţă, a anunţat astăzi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC. Amenda este totodată cea mai mare acordată vreodată companiilor din UE care activează în acest domeniu. Chiriţoiu a precizat totodată că Consiliul Concurenţei deţine dovezi directe cu privire la înţelegerea dintre companii, o premieră la nivel european. Acesta a spus că firmele se fac vinovate de încălcarea articolului 5 din legea concurenței româneşti.
"Singurul lucru pe care îl interzice legea românescă, care este aceeaşi cu cea din Uniunea Europeană, este ca firme concurente să schimbe informaţii, să-şi armonizeze comportamentul", a spus preşedintele CC.
"Fiecare are voie să facă ce vrea, cu condiţia să nu comunice cu concurentul direct. Probabil că pentru a nu pierde cotă de piaţă ele au convenit să retragă concomitent un produs de pe piaţă", a completat acesta. Logica econonomică spune că dacă o companie nu ştie ce face concurentul ei nu va putea să facă ceva care să prejudicieze consumatorul, a explicat preşedintele CC.
Potrivit preşedintelui CC, este foarte posibil ca decizia Consiliului să fie contestată în instanţă. Acesta a precizat că firmele au fost anunțate ieri cu privire la acest aspect și vor primi decizia detaliată zilele următoare, şi din momentul acela vor decide dacă contestă decizia în instanţă sau nu.
"De asemenea, companiile au posibilitatea de a recunoaşte fapta, pentru a obţine o reducere de pedeapsă, dar din moment ce nu au recunoscut până acum aşteptarea mea este să se ajungă în instanţă", a mai spus Chiriţoiu. Ancheta Consiliului Concurenței a demarat în urmă cu trei ani. Cele şase companii amendate sunt: Petrom, OMV, Rompetrol Downstream, Lukoil, Mol şi Eni (fosta Agip). Chirițoiu nu a precizat care sunt amenzile individuale primite de companii, menționând doar că Petrol a primit cea mai mare amendă. Amenzile reprezintă echivalentul a 3% din cifra de afaceri a companiilor.
Acțiunile OMV Petrol și Rompetrol Rafinare, suspendate de la tranzacționare Acţiunile companiilor OMV Petrom şi Rompetrol Rafinare au fost suspendate marţi de la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).Potrivit site-ului BVB, acţiunile Petrom şi Rompetrol au fost supendate în baza unui articol din Codul Bursei, care prevede menţinerea unei pieţe ordonate şi asigurarea accesului egal la informaţie pentru investitori, scrie Agerpres.
Anul trecut, o investigaţie mai veche derulată de Consiliul Concurenţei pe piaţa comercializării carburanţilor a fost disjunsă în două investigaţii distincte. Investigaţia finalizată se referă la o posibilă înţelegere între companiile active pe piaţa comercializării carburanţilor privind retragerea de pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium.
În a doua parte a lunii decembrie, echipa de investigaţie a prezentat raportul, iar avocaţii companiilor şi-au susţinut punctul lor de vedere.
În legătură cu cealaltă componentă a investigaţiei declanşată cu mai mult de şase ani în urmă, preşedintele autorităţii de concurenţă a afirmat că "partea care priveşte preţurile este amplă, priveşte ani de zile de fapte care trebuie analizate", iar autorităţile încearcă să o finalizeze cât de curând posibil.
Citiți și: