Parlamentarii cer începerea urmăririi penale a Monicăi Iacob Ridzi, ministrul tineretului şi sportului şi revocarea sa din funcţie.
Comisia parlamentară privind afacerea „2 Mai” recomandă urmărirea penală a ministrului tineretului şi sportului, Monica Iacob Ridizi, „pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice”. Raportul final a fost adoptat cu 10 voturi pentru ale deputaţilor PSD, PNL şi UDMR, în timp ce parlamentarii PDL au avut un punct de vedere separat, a anunţat preşedintele comisiei Alina Gorghiu (PNL).
Potrivit documentului, Ridzi „a aprobat alocarea unor sume de la buget fără responsabilitate şi fără să se intereseze cu privire la fundamentarea lor în raport cu cheltuielile reale necesare, manifestând, astfel, un abuz în exercitarea atribuţiilor cu care era învestită şi o implicare directă şi calificată în delapidarea fondurilor bugetare”. Raportul final mai solicită premierului Emil Boc „să-şi exercite prerogativele constituţionale şi să-i ceară preşedintelui Traian Băsescu revocarea din funcţie a ministrului Monica Iacob Ridzi”. În document se propune sesizarea Curţii de Conturi, a Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi a ANAF, pentru efectuarea de anchete la MTS şi la firmele care au organizat „Zilele Tineretului”. PDL a tras de timp
Deputaţii PDL au avut un punct de vedere separat, potrivit căruia nu se pune problema începerii urmării penale a Monicăi Iacob Ridzi. De asemenea, ei susţin că trebuie aşteptată decizia DNA şi fac propuneri de îmbunătăţire a cadrului legislativ. De altfel, decizia comisiei a întârziat tocmai din cauza disputelor dintre deputaţii PSD, PNL şi UDMR şi cei ai PDL. Ieri, în jurul orei 12.00, democrat-liberalii au cerut o pauză de consultări pentru a lua o decizie şi s-au retras în biroului şefei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, unde se afla şi Monica Iacob Ridzi.
Iniţial, deputaţii PDL au încercat să treacă în raport doar „neglijenţă în serviciu”, dar, după numeroase „pauze de consultări” ţinute pe parcursul mai multor ore în cabinetul preşedintelui Camerei, au pledat pentru ideea ca ministrul să nu fie acuzat în niciun fel. În jurul orei 18.15, majoritatea s-a plictisit de tragerile de timp ale PDL şi s-a trecut la vot. În ceea ce o priveşte pe Monica Ridzi, ea a părăsit cabinetul Robertei Anastase pe o uşă laterală, pentru a nu da ochii cu ziariştii care o aşteptau.
PROCEDURĂ Ce se întâmplă mai departe cu raportul Divergenţele dintre cele două tabere nu se opresc aici. Raportul votat ieri urmează să fie trimis Comisiei juridice, care se va întruni cel mai probabil pe 24 august. Cel puţin aceasta este varianta dorită de preşedintele comisiei, Daniel Buda (PDL). Însă, majoritatea PSD, PNL, UDMR va încerca să grăbească desfăşurarea lucrărilor. Va urma dezbaterea şi votul din plenul Camerei, care, în viziunea majorităţii, ar trebui să constituie obiectul unei sesiuni extraordinare.
În cazul în care Camera Deputaţilor decide să ceară urmărirea penală, preşedintele Camerei va adresa ministrului justiţiei o cerere pentru începerea urmăririi penale, potrivit legii. De asemenea, el îl va înştiinţa pe preşedintele României pentru eventuala suspendare din funcţie a membrului guvernului a cărui urmărire penală a fost cerută. Ieri-seară, după anunţarea verdictului comisiei, premierul Emil Boc a declarat că va schimba din funcţie orice ministru pentru care instituţiile abilitate – Parchet, Senat, Cameră - vor cere începerea urmăririi penale.