Comuniştii devin o ameninţare pentru Putin. Mulți dintre tinerii candidați ai bolșevicilor îl susțin pe Navalnîi

Comuniştii devin o ameninţare pentru Putin. Mulți dintre tinerii candidați ai bolșevicilor îl susțin pe Navalnîi Sursa: Arhiva EVZ

Mizând pe candidați tineri, comuniștii ruși au reușit să obțină 15 mandate în plus față de 2016, în timp ce partidul lui Putin a pierdit 19 mandate.

Washington Post crede că dacă voturile online n-ar fi fost numărate pe furiș, succesul comuniștilor ar fi fost și mai clar. Ziariștii americani dau exemplul lui Mihail Lobanov, 37 de ani, care l-a învins detaşat la urne în circumscripţia electorală din Moscova pe candidatul partidului Rusia Unită, susținut de Kremlin. Tânărul lector, un social-democrat sprijinit de Partidul Comunist, a fost declarat înfrânt, însă, după numărarea voturilor exprimate online. Lobanov spune peste tot că victoria i-a fost furată. Are toate motivele să creadă acest lucru, scrie Washington Post, care afirmăcă numărarea voturilor online a avut loc pe furiş, fără participarea echipei de campanie a lui Lobanov. Fraude de acest tip au fost raportate în mai multe circumscripţii electorale din Rusia la alegerile din 17-19 septembrie, încheiate, potrivit autorităţilor, cu victoria partidului Rusia Unită. Acolo unde votul online nu a funcţionat, candidatul Rusiei Unite învins în mod clar la urne nu a putut fi scos învingător. Aceste fraude, resimţite în scrutinul recent mai ales de comunişti, stârnesc noi întrebări asupra susţinerii reale a regimului Putin şi legitimităţii acestuia şi pot dezmorţi un partid oarecum obedient până acum, remarcă același Washington Post.

Comuniștii ruși s-au săturat de Putin?

Partidul Comunist din Rusia a fost mult timp cunoscut pentru faptul cp a preferat să închidă ochii în faţa abuzurilor Kremlinului în schimbul unor finanţări şi avantaje de la stat. Acum, însă, spun cu speranță jurnaliștii americani, unii dintre tineriu comunişti şi aliaţii lor de stânga nu mai acceptă această atitudine. Încep să se comporte ca o opoziţie adevărată. Această „rebeliune” s-ar putea transforma într-o provocare neaşteptată pentru preşedintele Vladimir Putin, care duce de ceva timp, prin intermediul structurilor din subordinea sa şi a acoliţilor, o represiune dură împotriva opozanţilor adevăraţi, precum şi împotriva activiştilor şi jurnaliştilor critici la adresa sa. „Aceasta este una dintre plăcile tectonice cu adevărat puternice din politica rusă care începe să se schimbe”, spune pentru Washington Post Mark Galeotti, profesor onorific la Şcoala de Studii Slavone şi pentru Europa de Est din cadrul University College London. Pe măsura emergenţei noii ameninţări politice, regimul Putin ţine să arate că o are deja sub radarul său. Îşi reorganizează represiunea, arestând de-acum comunişti şi trimiţându-şi oamenii în semn de intimidare până la uşa noilor contestatari, inclusiv la cea a lui Lobanov. În opinia lui Galeotti, la alegerile din septembrie, comuniştii au obţinut mult mai multe voturi decât în rezultatele oficiale, iar Rusia Unită mult mai puţine. Însă Kremlinul susţine că votul a fost corect. „Cred că elita rusă nu îşi face nicio iluzie în ceea ce priveşte nivelul real de sprijin pentru Rusia Unită”, afirmă Tatiana Stanovaia, fondatoarea centrului de consultanţă politică R. Politik. Galeotti afirmă că Partidul Comunist îi este util Kremlinului în formula în care atrage voturile anti-regim fără a reprezenta o ameninţare, aşa cum a fost cazul până acum. „Vedem această tendinţă interesantă în care ramurile regionale ale Partidului Comunist, care devin mult mai opuse (Kremlinului decât centrului, n.r.). Pe 20 şi 25 septembrie, comuniştii au ieşit în stradă pentru a denunţa fraudele la alegeri. Li s-au alăturat membri ai unor partide liberale şi susţinători ai opozantului Aleksei Navalnîi. „Rusia va fi liberă”, au scandat protestatarii. Ca de fiecare dată, poliţia a recurs la arestări, de această dată majoritatea reţinuţilor fiind din rândurile comuniştilor. Pe 28 septembrie, un grup de poliţişti a încercuit sediul din Moscova al Partidului Comunist într-o încercare de a-i bloca pe avocaţii acestei formaţiuni politice să conteste în instanţă rezultatele alegerilor, scrie adevărul.ro.

Alianța dintre moștenitorii bolșevicilor și Navalnîi

Încordarea relațiilor dintre Kremlin și comuniști nu e neapărat o surpriză. Vântul care bate dinspre Occidfent a făcut să se nască o curioasă alianță între moștenitprii lui Stalin și oamenii lui Navalnîi. Alături de Lobanov, printre tinerii propuşi de comunişti figurează Nikolai Bondarenko, un tânăr vlogger din Saratovcare a fost arestat în cursul unei manifestaţii pro-Navalnîi, precum şi Evgheni Stupin, 38 de ani, un puternic critic al represiunii poliţiei împotriva protestatarilor

Ne puteți urmări și pe Google News