Comuniştii amână alegerea succesorului lui Voronin

CHIŞINĂU. Deputaţii PCRM au reprogramat prezidenţialele şi speră că, într-un final, vor obţine „votul de aur” pentru Zinaida Greceanîi.

Comuniştii moldoveni au reuşit ieri să evite un eşec politic răsunător, prin amânarea alegerilor pentru desemnarea succesorului lui Vladimir Voronin la conducerea ţării. Programat iniţial ieri, scrutinul va avea loc pe 3 iunie. Incapacitatea de a-şi impune din nou propriul candidat, premierul în exerciţiu, Zinaida Greceanîi, ar duce la dizolvarea parlamentului de la Chişinău şi, implicit, la organizarea de alegeri anticipate, potrivit Constituţiei.

Pe 20 mai, Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) i-a lipsit un singur vot pentru a-şi asigura continuitatea la preşedinţie. Comuniştii dispun de 60 de locuri în parlament, cu unul în minus faţă de numărul de voturi necesar pentru alegerea candidatului propus. Liderii moldoveni au găsit o explicaţie surprinzătoare pentru decizia de amânare a votului din legislativ.

„Astăzi (joi - n.r.) este Ispasul (Înălţarea Domnului) şi nu e cazul să discutăm probleme majore pentru ţară”, a declarat Maria Postoico, liderul grupului parlamentar al PRCM. Aşa cum era de aşteptat, justificarea comuniştilor nu a fost pe placul opoziţiei, care a avertizat în repetate rânduri că va bloca procesul de alegere a noului preşedinte moldovean, pentru a obţine dizolvarea legislativului şi organizarea de alegeri legislative anticipate. „Ordinea de zi fusese validată, nu ar trebui să se ridice problema unei sărbători religioase.

Societatea aşteaptă o soluţie”, a declarat Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). „Motivul amânării şedinţei este clar - nu au votul. Sunt în agonie. Pot să vă spun că ei caută votul. Ne contactează”, a subliniat Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal (PL), citat de „Jurnal de Chişinău”. Opoziţia nu renunţă

Liderul Alianţei Moldova Noastră (AMN), Serafim Urechean, i-a avertizat pe comunişti că, indiferent de trucurile la care recurg, cei 41 de deputaţi ai opoziţiei nu vor vota candidatul PCRM. El a precizat însă că deputaţii formaţiu-nii sale pot decide invididual dacă participă sau nu la alegerea preşedintelui moldovean, pentru a nu se afirma că există dictatură în partid.

Vladimir Voronin a chemat ieri opoziţia la discuţii pentru depăşirea im-pasului. Analiştii moldoveni, citaţi de AFP, susţin însă că există şanse reduse ca PCRM să ajungă la un compromis cu cele trei partide parlamentare de opoziţie înainte de 7 iunie, termenul- limită legal pentru desemnarea unui succesor al lui Voronin.