Liceenii claselor a XI-a şi a XII-a vor afla, din toamnă, ce a făcut comunismul din ţara noastră şi cum erau trataţi românii în timpul regimului, la cursul opţional "Istoria comunismului din România".
„Opţionalul este făcut pentru a completa competenţele dobândite de elevi pe parcursul celor 12 ani de studiu, la disciplina Istorie. Elevii trebuie să afle ce s-a întâmplat în perioada pe care au trăit-o bunicii şi părinţii lor, ce a însemnat comunismul pentru societatea românească, în ce context s-a instaurat şi efectele acestuia după Revoluţie“, a precizat Mihaela Suciu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.
În programă s-a optat pentru o distribuire a subiectelor în opt mari teme. Primele două („Comunismul în România“ şi „Preluarea puterii în România“) şi ultimele două („Anul 1989 în Europa şi evenimentele din România“ şi „Moştenirea comunismului în anii ’90“) se recomandă a fi studiate în ordinea în care au fost plasate în cuprinsul cursului. Liceenii vor studia, astfel, despre contextul politic şi psihologic în care s-a instaurat comunismul în România şi vor putea compara acest regim cu cele democratice. Alte lecţii propuse de minister sunt „Mecanismele de menţinere a puterii“, „Economia în timpul regimului comunist“, „Disidenţa“ şi „Celălalt înainte de 1989“. Cărţi, dar şi mărturii Nu vor exista manuale pentru predarea acestui curs, dar profesorii de istorie - cei care vor ţine acest opţional - sunt îndemnaţi de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei să folosească documentare, dar şi mărturii personale, pentru a nuanţa predarea lecţiilor de istorie recentă.
Cursul de „Istoria comunismului“ a fost propus de către Comisia Naţională pentru disciplina Istorie, la insistenţele ministrului educaţiei, Cristian Adomniţei, care a avut câteva întrevederi cu Lucia Hossu-Longin, realizator al „Memorialului durerii“. Adomniţei s-a arătat încântat să utilizeze documentarele realizatorului TV în susţinerea cursului, după cum a precizat Suciu. REACŢIE „Şcoala de la Sighet“ cere oră obligatorie Profesorii şi elevii care au participat la Şcoala de Vară de la Sighet cer Ministerului Educaţiei ca studiul represiunii comuniste să fie obligatoriu în liceu, iar Istoria României să fie inclusă, din nou, între probele impuse la examenul de bacalaureat.
Solicitarea privind studiul obligatoriu al represiunii comuniste este motivată prin faptul că, astfel, s-ar recupera „marea întârziere înregistrată în anii anteriori şi care a dus la ştergerea din memoria generaţiei de după decembrie 1989 a istoriei reale a poporului nostru în anii comunismului“, după cum se precizează într-o scrisoare deschisă, adresată premierului Călin Popescu- Tăriceanu şi ministrului educaţiei, Cristian Adomniţei. Mihaela Suciu, purtător de cuvânt al Ministerului Educaţiei: "Elevii trebuie să afle ce s-a întâmplat în perioada pe care au trăit-o bunicii şi părinţii lor, ce a însemnat comunismul pentru societatea românească. "