Webinar Internațional Realizat de Mass-Media Asiatice și Africane a Diagnosticat COVID-19 și Schimbările Sociale, cu Accent pe Consolidarea Păcii

În data de 13 februarie 2021, a avut loc un webinar internațional despre „Vocea Păcii: Perspectiva Mass-Media Asupra COVID-19 și Schimbării Sociale” pentru a discuta conținutul răspunsurilor naționale la aspectele politice, economice și sociale sub influența puternică a pandemiei.

Acest eveniment a fost găzduit de Risingbd din Bangladesh, DAWN din Sudanul de Sud, PTV World din Pakistan și un ONG afiliat ONU numit Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL) cu sediul în Coreea de Sud.

Dr. Javed Ali Kalholo, producător principal al PTV World, a declarat că globul a asistat la boli dezastruoase în noul secol de la gripa porcină la Ebola înainte de COVID-19. El a susținut cooperarea internațională pentru a „combate amenințarea existentă a virusului în mod colectiv și pentru a împărtăși o abordare cognitivă față de lumea post-pandemică”.

Domnul Nabeel Tirmazi, consultant în domeniul audiovizualului și director de programe al Institutului Asia-Pacific pentru Dezvoltarea Radiodifuziunii (AIBD), a menționat că responsabilitatea mass-media în statele democratice a crescut pentru a „risipi noțiuni greșite, temeri și dezinformare”, adăugând la funcțiile de informare și educare . Pentru a face față crizei COVID-19, el a sugerat consolidarea capacităților pentru un jurnalism sănătos de la practicienii internaționali din mass-media cu cazul combaterii dezinformării cu privire la pandemie cu organizații internaționale, inclusiv OMS și UNESCO.

Dl Ibnul Qayum Sony, sub editor principal al Risingbd, actor și regizor independent de film, a explicat că fenomenele actuale ale COVID-19 au rezultate mixte. În cazul Bangladeshului, el a spus că pierderea de vieți omenești și recesiunea economică rezultate din carantină, coexistă cu scăderea semnificativă a nivelului de poluare în râurile din țară, rezultând în biodiversitate.

„Sudanul de Sud este cea mai nouă țară de pe pământ, după ce și-a câștigat independența față de Sudan în 2011, dar o criză politică, doi ani mai târziu, a lăsat-o sângerândă”, a declarat dl Okech Francis, redactor-șef adjunct al ziarului The Dawn. Pentru a răspunde infrastructurii slabe, serviciilor de sănătate și performanțelor economice din țară și regiune, el a subliniat că trebuie furnizate mai degrabă cunoștințe și abilități pentru viitorul durabil al păcii și securității, decât al documentelor.

Domnul Supalak Ganjanakhundee, analist din Thailanda din Asia de Sud-Est, cu sediul în Bangkok, spune că țara „încă se străduiește să limiteze răspândirea bolii mortale” și recentul protest democratic studențesc, care s-a „extins și la vecinul Myanmar după ce armata din această țară a organizat o lovitură de stat înainte de zorii zilei de 1 februarie ”. El a adăugat că cererile de protest trebuie luate în serios „pentru a aduce o adevărată democrație, stabilitate și pace în țară”.

Dr. Ian Seo, directorul general al HWPL, a subliniat că sistemul electoral recent disfuncțional din Thailanda și Coreea de Sud și nemulțumirea publicului față de conducerea actuală în timpul pandemiei au adus incertitudinea sistemului democratic al celor două țări. El a sugerat că oferirea de informații și inspirație tinerilor este responsabilitatea mass-media ca și devotamentul pentru un viitor cu societăți pașnice.