Verificarea instalației de gaze

Verificarea tehnică periodică a instalațiilor de gaze se realizează o dată la maximum 2 ani, iar revizia tehnică periodică se realizează o dată la maximum 10 ani. Aceste două verificări sunt extrem de importante pentru a vă asigura că echipamentul ce furnizează căldură și apă caldă funcționează optim și nu pune în pericol viața locatarilor. Investiția în verificările obligatorii reprezintă o investiție în confort și siguranță, așadar nu evitați să le efectuați la timp.

Cadrul legal pentru efectuarea verificării instalațiilor de utilizare gaze naturale

Funcţionarea instalaţiei de gaze naturale și a echipamentelor din dotare, în mod corespunzător, presupune siguranță. Asigurați-vă că solicitați la timp serviciile de verificare instalatie gaze pentru a evita eventualele accidente, care pot fi soldate atât cu pagube materiale, cât și umane.

Conform Ordinului nr. 179/16.12.2015, cu modificările și completările ulterioare, persoanele fizice și juridice care dispun de sisteme centralizate de încălzire și furnizare a apei calde utilizând gaze naturale, sunt obligați să realizeze proceduri de verificare și revizii ale instalațiilor de gaze naturale periodic.

Întreținerea și repararea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale revine consumatorului, care răspunde pentru funcționarea lor în condiții optime. Tocmai de aceea, este necesar ca la o perioadă de maximum 2 ani, la cererea consumatorului, să se efectueze verificarea tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale.

Revizia tehnică se efectuează la 10 ani, atunci când instalația de gaz nu a fost utilizată pentru o perioadă mai mare de 6 luni, precum și după orice eveniment care ar fi putut afecta instalația de gaze.

De ce este importantă verificarea instalației de gaze naturale?

Operațiunile verificare a instalației de gaze naturale sunt necesare, inclusiv pentru centralele termice de ultimă generație. Funcționarea acestora depinde de agenți precum gazul sau aerul, depunându-se astfel reziduuri ce pot acționa asupra funcționării acesteia. Când revizia nu este realizată periodic, pot apărea depuneri sau reziduuri în centrală, schimbătorul de căldură pierzându-și din eficiență. Aceste depuneri apar după folosiri intense în timpul sezonului rece.

Deși centralele termice sunt dotate cu echipamente moderne, sofisticate, care prezintă siguranță, este necesar să fie efectuate periodic operațiuni de verificare și întreținere, efectuate de către firme specializate și autorizate ANRE.

O centrală termică ce nu funcționează în parametrii normali, nu are doar un randament scăzut, dar poate pune în pericol siguranța locuitorilor. În acest caz, serviciile tehnice pentru verificări și revizii au scopul a de interveni la timp, dar și preventiv, pentru constatarea și remedierea defecțiunilor anumitor elemente, protejând astfel locuitorii, dar și întreaga clădire de riscurile ce pot apărea în urma unei funcționări nepotrivite.

Atât revizia cât și verificarea instalației de gaze naturale sunt sarcini obligatorii ce revin consumatorilor.

Ce documente trebuie să pregătiți înainte de a solicita verificarea sau revizia instalație de gaze din parte unei firme autorizate?

Este important să apelați la firme autorizate atunci când solicitați verificare instalatie gaze Bucuresti pentru că siguranța este prioritară și este necesar să primiți servicii profesioniste, care să vă ajute să vă bucurați în continuare de siguranța locuinței dumneavoastră.

Înainte de a solicita serviciile unei firme pentru verificarea instalațiilor de gaze, trebuie să aveți pregătite câteva documente ce vă vor fi solicitate în momentul în care personalul va ajunge la locație:

  • notificarea scrisă de la furnizorul dumneavoastră de gaze naturale prin care vă înștiințează de obligația verificării sau reviziei tehnice;
  • proiectul instalației de gaze efectuat de firma care s-a ocupat de branșarea sistemului;
  • documente din care să rezulte verificarea centralei termice, efectuată la termen;
  • documente din care să rezulte efectuarea curățării și verificării a coșurilor și canalelor de evacuare a gazelor de ardere de către O.E. autorizați.

Este important să vă asigurați că sunt respectate condițiile tehnice pentru funcționarea în condiții de siguranță a instalației de gaze naturale, să înlocuiți racordul flexibil montat în centrala termică înainte de expirarea duratei de 2 ani, durată de utilizare a acestuia și să vă asigurați că detectorul de gaze funcționează și este înlocuit la timp.