Top 7 activități pentru dezvoltarea îndemânării copiilor

15 Sep 2021
Top 7 activități pentru dezvoltarea îndemânării copiilor

Imaginația celor mici trebuie lăsată liberă, iar tu îi poți încuraja să se exprime așa cum își doresc. Pentru aceasta, există tot felul de seturi de creație și obiecte de lucru manual, care nu doar că îi distrează, dar îi și ține ocupați într-un mod educativ.

Am pregătit pentru tine 7 activități simpatice pentru dezvoltarea îndemânării copiilor, utile celor mici, dar distractive și sigure totodată.

1. Micul pictor

Ți s-a întâmplat vreodată să vii de la serviciu într-o zi mohorâtă și să treci, din întâmplare, peste un șotron haios, un curcubeu de cretă colorată sau alte forme vesele de pe asfalt? Cu siguranță ai zâmbit și ziua ți s-a făcut mai bună! 

Copiilor le place mult să deseneze și să-și transpună imaginația pe oriunde apucă, așa că mai bine îi oferi tu un spațiu în care să poată picta în voie. Ce ai spune de un șevalet pentru copii, o tăviță de pictură, un set de pensule sau chiar minitrafaleți pentru iubitorii artei de pe pereții sufrageriei!

Organizează un concurs de pictură sau desen, înrămează opera celui mic și nu mai sta cu grija renovărilor.

2. Nisipul spune povești

Copiii adoră să se joace în nisip, construind castele și fortărețe, dar marea și plajele fine nu sunt pentru toată lumea o bucurie zilnică. 

Totuși, poți profita de avantajele terapeutice ale nisipului prin achiziționarea de cutii pentru Sand Art, nisip în diverse culori și texturi, forme și figurine diverse pentru modelat. Copiii pot face concurs de povești pe nisip, iar tu poți să te relaxezi, gândindu-te la următoarea vacanță în familie.

3. Comoara piratului

Fiecare copil visează la comoara lui ascunsă. Lasă-i creativitatea să îl ghideze pentru realizarea celor mai frumoase bijuterii din mărgele, pietre, panglici și decupaje fel de fel. Există chiar și seturi de creație sau cufere mici din lemn pentru depozitarea prețioaselor piese. 

4. Hai la carnaval

Ce ai spune de organizarea unui carnaval la voi acasă? Pe cel mic îl va încânta ideea! Lasă-l să-și creeze propriile costumații. Pune-i la dispoziție niște haine mai vechi, pietre decorative, nasturi haioși, paiete, vopsea și lipici pentru materiale textile. Ajută-l dacă trebuie ceva cusut sau dacă are nevoie de foarfecă.

Pentru o adevărată experiență venețiană, poți achiziționa seturi de măști gata decupate, pe care cel mic le poate colora și personaliza cum își dorește. Îi dai, astfel, ocazia să își exerseze abilitățile de creativitate și îndemânare.

5. Cea mai frumoasă felicitare

Una dintre cele mai versatile activități pentru copii este realizarea felicitărilor. Fie că vorbim despre Crăciun, o zi de naștere, Paște, 8 Martie sau pur și simplu o ocazie specială, un mesaj sincer pe o felicitare creată de copilul tău reprezintă cel mai frumos cadou.

Pune-i la dispoziție hârtii – colorate, simple sau lucioase, creioane, carioci, sclipici, autocolante, ștampile cu forme haioase, lipici și decupaje variate. Creativitatea celui mic te va surprinde!

6. Adună-mi visele

O activitate plăcută și relaxantă pe care o poți face împreună cu cel mic este realizarea unui dreamcatcher. Ai nevoie de ață sau sfori, un inel de lemn sau carton, pene, mărgele, pietre, flori și orice fel de ornamente i-ar plăcea copilului să mai adauge la creație. Distrându-vă, îl înveți și cum să realizeze noduri și își exersează îndemânarea.

Pe internet găsești o mulțime de surse de inspirație, iar cel mic îl poate agăța în camera sa, ca pe un protector al somnului, precum spune legenda că un astfel de obiect capturează și alungă visele urâte!

7. Mica mea grădină zoologică

Toți copiii au câte un animăluț preferat de pluș, pe care îl iau cu ei peste tot și îl îngrijesc ca pe unul adevărat. Încurajează-le iubirea pentru natură și dorința de cunoaștere, prin crearea unei grădini zoologice miniaturale.

Poți face acest proiect în două moduri, pe care le poți mixa: pe foi sau din figurine reale. Oferă-i celui mic plastilină de culori diverse, șabloane cu forme de animale, autocolante, creioane și carioci. 

Îi poți achiziționa celui mic și seturi de animale exotice sau dinozauri, căsuțe miniaturale pentru păsări, pe care să le coloreze, și orice te mai gândești că i-ar putea folosi pentru a-și crea grădina zoologică de vis, fie 2D, fie în varianta tridimensională!

Copiii sunt un izvor de inventivitate, iar curiozitatea lor debordantă pentru tot ceea ce îi înconjoară emană energie și optimism. Susține-le dezvoltarea prin activități frumoase, care să le antreneze îndemânarea și imaginația!