TOP 3 intrebuintari ale vaselor de expansiune in instalatii

03 Dec 2021
TOP 3 intrebuintari ale vaselor de expansiune in instalatii

 

Domeniul instalatiilor este extrem de important in viata de zi cu zi, deoarece fara ajutorul acestor echipamente nu ar putea fi atins un nivel de confort demn de traiul modern. Dintre componentele esentiale, utilizate intr-o multitudine de imprejurari, se remarca vasele de expansiune, care au menirea de a permite utilizarea în siguranta a diverselor piese ce fac parte din instalatia de incalzire si din cea de furnizare a apei potabile. 

 

Vasele de expansiune sunt necesare deoarece apa isi mareste volumul si creeaza o presiune crescuta in instalatie, ceea ce poate duce la distrugerea acesteia sau, in cel mai bun caz, la pierderi de lichid. Aceste echipamente sunt prezente, in special, in sistemele inchise, unde au rol de a prelua excesul de apa aparut in urma cresterii volumului, dar si in instalatiile deschise, cum ar fi centralele termice cu combustibil solid. 

 

Iata care sunt principalele trei intrebuintari ale vaselor de expansiune:

 

  • Centralele termice de apartament, ce functioneaza cu gaze naturale, au drept principal rol furnizarea agentului termic pentru incalzirea locuintelor. Sistemul este unul de tip inchis, apa circuland intr-un circuit format din centrala, tevi de legatura si calorifere. Pentru functionarea corecta, presiunea din sistem nu trebuie sa depaseasca un anumit nivel, ceea ce s-ar putea intampla daca apa se infierbanta. Evitarea acestei situatii se va face cu ajutorul unor vase de expansiune pentru centralele termice, care sunt, de fapt, formate dintr-un rezervor metalic, despartit in doua incinte prin intermediul unei membrane de cauciuc. O oferta diversa, la preturi corecte, se poate gasi pe site-ul Shop-einstal.ro care pune la dispozitia clientilor o expertiza tehnica la cel mai inalt nivel;

  • Hidrofoarele care au rolul de a furniza apa din putul sau fantana de pe o proprietate personala sunt preferate de multi oameni care nu au acces la reteaua centralizata sau care vor sa aiba la dispozitie o cantitate nelimitata de apa, la preturi apropiate de zero. Aceste dispozitive sunt dotate cu vase de expansiune care inmagazineaza o cantitate variabila de apa, ce poate fi utilizata la dorinta, fara ca pompa sa intre in functiune. In acest mod echipamentul va avea o viata mai indelungata, pornirile fiind mai rare;

 

  • Centralele termice cu combustibil solid sunt utilizate in numeroase locuinte aflate in afara ariei de acoperire a retelei de gaz sau a celei de incalzire centralizata. Pentru o eficientizare a echipamentului, este indicata folosirea unui vas de expansiune de mari dimensiuni (intre 200 si 1000 de litri). Cunoscut si sub numele de puffer (buffer in limba engleza), acesta are rolul de a acumula energia termica care altfel s-ar pierde. Pufferele sunt fie clasice, fara serpentina, fie dotate cu un numar variabil de serpentine, reusind sa preia cu succes excesul de apa fierbinte depozitat si folosit la nevoie fara a mai porni centrala. Cu ajutorul lui scade sensibil consumul de combustibil, confortul ramanand acelasi, neexistand perioade in care agentul termic sa nu circule prin instalatie.

 

In concluzie, utilizarea vaselor de expansiune are un rol esential, atat in siguranta instalatiilor termice, cat si in eficientizarea acestora, prin micsorarea consumului de combustibil, indiferent ca este vorba despre gaze naturale, peleti sau lemn de foc. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com