Tips & tricks ca să mănânci mai puțin în oraș

Indiferent dacă noul an te găsește cu câteva kilograme în plus sau cu câțiva lei în minus, un lucru e cert: mesele în oraș nu sunt o idee bună. Desigur, meriți un răsfăț din când în când, însă dacă mergi la restaurant (sau comanzi) zilnic, sănătatea și bugetul tău au de suferit. 

Chiar dacă nu comanzi poate mâncare fast-food, realitatea e că nu poți controla cantitatea de…ulei, de exemplu, din mâncărurile din oraș. Deci nu vei putea aproxima niciodată cu adevărat câte calorii ai mâncat. Mâncatul în oraș nu este o soluție sustenabilă în timp, de aceea ar fi ideal să limitezi aceste mese: ți-am pregătit un ghid cu tips & tricks ca să mănânci mai puțin în oraș și mai mult la tine în bucătărie. 

 

 

  • Adună bonurile și setează limite

 

Cel mai ușor apel de trezire la realitate poate avea loc dacă îți aduni, timp de o lună, bonurile de la mesele din oraș – atât de la restaurant, cât și takeaway. Vei fi surprins să vezi că, la sfârșitul lunii, ajungi să dai mult prea mulți bani pe mâncare în oraș. Și apoi vine întrebarea…mănânci ca să trăiești sau trăiești ca să mănânci? 

După ce ți-ai făcut un calcul și vezi cât ai putea economisi dacă nu ai mânca atât de mult în oraș, setează-ți limite: dă-ți voie să comanzi / să mergi la restaurant doar de două ori pe lună, de exemplu. Făcând asta, vizitele la restaurant vor deveni și mai apreciate, vei vedea. Și vei economisi, firește, și bani. 

 

 

  • Fă-ți o bucătărie care să-ți placă

 

Știai că spațiul de lucru influențează activitatea pe care o ai? Iar gătitul nu face excepție. Dacă ție nu îți place bucătăria ta, o vei evita cât de mult poți – deci nu vei găti. Încearcă să îți ajustezi bucătăria astfel încât să te simți confortabil în ea. 

Schimbă blatul, cumpără o masă nouă, alege niște plante de decor. Și mai ales, asigură-te că ai „aliații” potriviți. Un multicooker, un grill, un air fryer îți vor ușura mult activitatea în bucătărie – și dacă îți e mai ușor să gătești, de ce ai mai comanda? 

Ia în calcul că…nu trebuie să îți placă să gătești. Cel puțin, nu la început. Dar e vital să înveți să o faci: gătitul e o activitate care îți asigură, la urma urmei, supraviețuirea. Și nu ține cont de plăcere, vârstă sau sex. Dar ideal ar fi, oricum, să deprinzi câteva „trucuri” culinare în timp, care să te ajute să îți poți găti singur. 

 

 

  • Mereu cu un plan

 

Aici trebuie să ții cont de trei lucruri, de fapt: 

  • mergi mereu sâmbăta la cumpărături
  • fă-ți mereu o listă
  • planifică mesele și pregătește-le în avans

 

Să le luăm pe rând: mergi la restaurant pentru că deschizi frigiderul și e gol. În schimb, încearcă să mergi la cumpărături sâmbăta / săptămânal sau o dată la două săptămâni, ca să ai mereu pe „ce pune mâna” în frigider. 

Apoi, mergi mereu la cumpărături cu o listă: dacă pleci la cumpărături fără listă, vei ajunge acasă cu ciocolată și snack-uri. Și deși și nouă ne plac, acestea nu sunt mâncare. Dar ca să mergi la cumpărături cu o listă, e nevoie să știi ce vrei să mănânci: înainte de cumpărături, fă un plan al meselor pe următoarele zile și notează-ți ingredientele de care ai nevoie. 

După ce ai făcut și cumpărăturile, gândește-te: de ce mai comanzi din oraș? Pentru că e luni după-masă, tu mai ai un sfert de oră până la o ședință, așa că n-ai timp să gătești. De aceea ar trebui să pregătești câteva mese în avans, în caserole individuale. Adică să faci „meal prepping”. Astfel, n-o să mai ai nicio scuză: va trebui doar să scoți caserola din frigider și să pui mâncarea la încălzit. 

Setează-ți pentru noul an nu neapărat să mănânci mai puțin în oraș, ci să mănânci mai mult sănătos – vei vedea că, din păcate, de cele mai multe ori, cele două se exclud. Să gătești acasă nu trebuie să fie un alt task pe to-do list, ci un prilej să te relaxezi, de ce nu? Iar asta se poate întâmpla mai ales dacă ai alături de tine instrumentele potrivite: un gratar electric, un multicooker sau un robot de bucătărie va face ca timpul tău în bucătărie să fie la minimum. Dar gustul mâncării sigur va fi la maximum.