The more, the better? Cum dozăm și combinăm culorile în amenajările interioare

Alegerea paletei cromatice din casa ta va fi una dintre cele mai impactante decizii de design pe care le vei lua; nu mai e un secret: culorile ne schimbă starea. Iar zecile de studii realizate o confirmă: culorile ne fac mai bucuroși, mai productivi, ne pot ajuta să ne odihnim sau, dimpotrivă, să fim energici. 

Pandemia de Covid-19 ne-a oferit contextul să analizăm fiecare element din viețile – și casele noastre – iar culorile sunt cel mai simplu mod prin care poți da un suflet nou unui spațiu. Cu ajutorul arhitectei Raluca Pavel de la Four Design, trecem astăzi prin cele mai importante coordonate ale culorilor în designul interior, pentru a afla cum le putem combina cu sens.

Un spațiu în care se trăiește bine este un spațiu care reflectă cât mai autentic psihologia omului care locuiește acolo, iar principalul rol al unui arhitect este acela de a transpune acest principiu, printr-un limbaj lipsit de ambiguități, într-un plan de arhitectură. Un spațiu amenajat bine nu înseamnă un spațiu în care camerele sunt suficient de luminate sau canapeaua suficient de confortabilă, ci se conturează prin abilitatea arhitectului de a transpune în realitate senzația de bunăstare pe care o dorește clientul, printr-o înțelegere logică și emoțională a motivelor care o determină. – Raluca Pavel, fondator Four Design Studio

Fugim de roșu în casele noastre? 

Încă de când auzim de încorporarea culorii roșii în casele noastre, ne trece parcă un fior. „Dar…nu e cam îndrăzneț? Parcă e prea mult”. De fapt, roșul este o culoare extrem de versatilă în spațiile noastre: în funcție de nuanța pentru care optăm, roșul poate adăuga un plus de extravaganță, rafinament, senzualitate. Un roșu burgund închis va seta o atmosferă luxuriantă, în vreme ce roșul cu subtonuri oranj ne va purta pe meleaguri relaxate, mediteraneene. Însă un lucru e cert: nu ar trebui să fugim de roșu, care capătă o nuanță unică în funcție de momentul zilei: este fresh  și vibrantă dimineața, bogată și călduroasă seara. 

O culoare intrigantă, care combină atât senzualitatea, cât și ineditul, roșul își poate găsi cu ușurință locul în casa ta – poate nu vei îndrăzni să optezi pentru un perete accent sau o piesă de mobilier masiv roșie, însă în decorațiuni nu ar trebui să te temi. 

Roșu este o culoare optimistă care îți poate furniza energia creativă de care ai nevoie întreaga zi de lucru. Specialiștii recomandă să avem 5 % roșu în orice amenajare pentru a nu fi plictisitoare, însă nu prea mult deoarece spațiul apoi poate părea sfidător, agresiv sau obositor.  – Raluca Pavel, fondator Four Design Studio

Nuanțele calme & calde, suprautilizate?

Multe case în care pășim au la bază o schemă de culori neutră, caldă și calmă – face asta oare ca aceste tonuri neutre să fie suprautilizate? Răspunsul, pe scurt, este nu – se poate spune că Bach este supra-ascultat? Nicidecum, astfel că întocmai așa se întâmplă și cu nuanțele neutre: sunt clasice, nu se vor demoda niciodată, așa că nu le putem numi suprautilizate. Sunt utilizate adesea pentru că plac – pentru că sunt versatile și creează spații calme și soft, spații care îmbrățișează. Nuanțele organice, pământii, intră în aceeași categorie – nu ne referim doar la bej și maro, ci și la ecru, variațiuni de verde și alte tonuri ciocolatii. 

Unul din marile avantaje ale unei amenajări în nuanțe neutre este acela că nefiind tonuri puternice ochiul nu le percepe într-un mod activ și nu se satura la fel de repede de ele, astfel amenjarea ta poate rezista mai mult în timp.

De altfel, potențată cu decorațiuni de sezon poți mereu să te bucuri de ceva nou și adaptat anotimpului în care te afli.  – Raluca Pavel, fondator Four Design Studio

Poți conduce către inedit cu aceste nuanțe, întocmai pentru că sunt versatile: îți permit cu ușurință să creezi umbră și contrast. Folosirea mai multor tonuri neutre, de maro și bej, nu face decât să creeze un spațiu-sanctuar sofisticat și liniștit. În folosirea nuanțelor neutre, e vital să asiguri echilibrul: adică, dacă folosești maro, asigură-te că vei complementa această nuanță cu una mai revitalizantă, cum ar fi albul sau cremul deschis, pentru a contrabalansa bogăția maroului. 

Albastru îndrăzneț, ideal pentru spațiile masculine? 

Pentru amenajare living, albastrul este o nuanță extrem de atipică și fascinantă: este atât de îndrăzneață și, totuși, foarte caldă – și de aceea rămâne frecvent utilizată în casele noastre. Poate nu te-ai gândit până acum să-ți vopsești pereții într-un albastru dens, bogat, însă e o variantă pe care să o iei în considerare – albastrul este o culoare briliantă pentru un aspect monocromatic îndrăzneț. În plus, este nuanța ideală pentru birou sau spațiul în care lucrezi, întrucât potențează productivitatea și spiritul creativ. 

Nu face eroarea de a gîndi, însă, că albastrul este utilizat doar în amenajări masculine și că folosirea lui îți garantează reușita unei amenajări de acest fel. Nu există o singură nuanță care definește o amenajare masculină, există contraste create între mai multe culori și care asociate cu materiale precum piele, metalul, bumbacul te pot conduce către rezultatul dorit. 

Ca orice amenajare, însă, nu există o rețetă universală fiindcă fiecare este diferit, iar spațiul său va avea astfel o personalitate diferită.  – Raluca Pavel, fondator Four Design Studio

Energie dincolo de limite – galben și verde

Designul biofilic – inspirat din natură – devine un punct de reper din ce în ce mai apreciat în casele noastre, și îl putem obține nu doar prin alegerea materialelor organice și a fitodesignului, ci și prin încorporarea culorilor naturale, regăsite în mediul exterior. 

Natura face parte din ADN-ul nostru, astfel că folosirea verdelui în casele noastre poate să ne calmeze, să ne echilibreze și să ne relaxeze totodată.

Dacă alegem fitodesign-ul putem asocia verdelui și diverse nuanțe de galben, deoarece galbenul asociat cu soarele care strălucește, relaționează cu emoțiile și cu sistemul nostru nervos astfel că ne face să ne simțim mai încrezători și mai fericiți. – Raluca Pavel, fondator Four Design Studio

Și, principalele culori care ne vin în minte? Galben și verde – două culori bogate, energizante și revitalizante, ambele aduc prospețime în casele noastre. Calde, pământii, cu zeci de variațiuni de nuanțe, galbenul și verdele sunt culori clasice pe care le putem adapta cu ușurință oricărui spațiu.

Și…tu fugi de negru la tine acasă?

Vopseaua închisă și dramatică, precum negrul, e cel mai bun mod de a face un spațiu de pară sofisticat: adăugând profunzime, rafinament și o doză de masculinitate, nuanțele închise pot părea intimidante, însă sunt o alegere care nu dă greș. Potrivit oricărei încăperi, negrul impune curaj și un aspect evergreen, chiar intim.

Negrul este o non-culoare, dar chiar și așa considerăm că are foarte multă personalitate și ne place mult să o includem în proiectele noastre.

Fie că îl folosim în tonuri puternice și doar pentru elementele de accent, sau în tonuri mai deschise spre gri, negrul este potrivit oricărui stil de amenajare și oricărei încăperi din locuința noastră. – Raluca Pavel, fondator Four Design Studio

Indiferent de tonurile pe care alegi să le încorporezi în spațiul tău, un lucru e cert: când vine vorba de design interior, nu e loc de compromisuri – nu e loc de „aș vrea negru, dar ce o să creadă despre mine?” și nu e loc despre „dar dacă asta vrea toată lumea?”. E loc doar de preferințele tale și de un rezultat care să te îmbrățișeze cu adevărat.

„Nu judecăm niciodată clientul, oferim sfaturi și suntem alături de el pentru a evita orice eroare tehnică ar putea apărea….însa proiectul este despre el și preferințele lui. Și încercam să-l facem să se simtă special. 

Misiunea noastră este sa creăm un spațiu coerent și plăcut indiferent de stilul și cerințele clientului.” – Raluca Pavel, fondator Four Design Studio

Psihologia culorilor rămâne un pilon de sprijin fascinant – când vorbim despre alegerea culorilor dintr-o cameră, vorbim prea puțin despre cum arată, și mai mult despre…cum te face să te simți. Pentru că, la urma urmei, culorile sunt emoții – ne oferă singuranță, senzualitate, poftă de mâncare, productivitate. Ne induc o anumită stare, și, cel mai bine, ar fi să ne inducă starea de acasă