Studiu: Analiza modalităților de transport internațional

12 Mar 2019

Studiu Analiza modalităților de transport internațional

Dacă alegem să plecăm undeva, imediat ne gândim cu ce mijloc de transport alegem să ajungem acolo. Mai ales dacă destinația este una în afara țării, pentru că avem nevoie și de confort pe perioada călătoriei.

Conform unui studiu publicat în 2016 de Steer Davies Gleave, România dispunea în anul 2013 de 42.840 de autobuze și autocare cu care se realizau transportul pe plan internațional al persoanelor și transportul domestic. În prezent, numărul acestora este mult mai mare și sunt mult mai dotate față de cele din 2013.

Autocarul este una din cele mai folosite și confortabile modalități de transport internațional.

Bineînțeles, există mai multe moduri de a călători. Le vom analiza, astfel încât să putem alege mai ușor data viitoare când dorim să plecăm în altă țară.

 

  • Mașina proprie

 

Mașina proprie pare cea mai bună variantă de a călători pe distanțe atât de lungi. Este, fără doar și poate, confortabilă, nu trebuie să oprești în stații, poți alege traseul, însă există și dezavantaje. Intervine oboseala, mai ales dacă nu mai este cu noi o altă persoană ce poate conduce. Costurile combustibilului sunt enorme, iar un accident îți poate da toate planurile peste cap.

 

  • Autocarul

 

Deși timpul este aproximativ același, autocarul reprezintă și mai mult confort. Avem dotările principale pe care le găsim și la mașina proprie, dar suntem chiar și mai confortabili pentru că nu trebuie să avem aceleași griji. Traseele sunt calculate să fie cele mai rapide, deci nu avem nici grija timpului. Prețul este mult mai avantajos față de majoritatea mijloacelor de transport internațional.

 

  • Trenul

 

Trenul, deși probabil cel mai ieftin mijloc de transport, este la o diferență mică față de autocar, iar timpul călătoriei este aproape dublu, necalculând și eventualele întârzieri. Condițiile din trenuri nu sunt atât de ofertante, se fac foarte multe opriri și schimburi, așa că nu este deloc confortabil.

 

  • Avionul

 

Avionul are reputația de cel mai sigur mijloc de transport din lume, așa cum spune un procent de peste 50% din populația lumii. Este adevărat că nu se întâmplă des ca avioanele să întâmpine probleme, însă, odată apărute, ele pot fi fatale. Din păcate, acesta nu este o soluție pentru cei ce suferă de răul sau teama de înălțime.

Da, o călătorie cu avionul este cea mai rapidă și poate fi ieftină dacă biletul este cumpărat din timp. Totuși, prețurile întregi sunt foarte mari, la ele adăugându-se și costurile bagajelor și altor servicii. Confortul îl găsim la clasa I, însă puține persoane își pot permite să călătorească așa. La celelalte clase, prețul este mai mic, însă și gradul de confort scade direct proporțional cu acesta. Problemele cele mai mari ale acestui tip de transport sunt întârzierile foarte frecvente și procesele ce trebuie efectuate înaintea îmbarcării în avion.

Indiferent de mijlocul de transport ales, trebuie să știm care sunt părțile bune și cele rele. Astfel, putem să ne bucurăm de toate beneficiile și, totodată, să știm la ce tipuri de disconfort să ne așteptăm.    

Sursă foto: bigstockphoto.com