Știai că poți să recuperezi alocația pentru copii din Germania?

În ultimii 13 ani am asistat la o creștere tot mai mare a numărului românilor care au ales să plece din România pentru a muncii în țări din Uniunea  Europeană. De atunci și până în prezent numărul concetățenilor care decid să fac acest lucru este într-o continuă creștere.

După ianuarie 2007 românii au început să profite de dreptul la liberă circulație  pe care îl au cetățenii din Uniune Europeană și s-au avântat spre țări ca Germania pentru a găsi condiții de muncă mai bune și salarii mai mari. Un raport recent arată că peste 20% din numărul românilor care pleacă la muncă aleg ca țară destinatară Germania.

Odată cu stabilirea în Germania, românii au descoperit treptat că au și alte beneficii pe lângă salariul mai mare. Printre aceste beneficii se enumeră dreptul la pensie, la alocația pentru copii sau la alte indemnizații sociale.  Într-adevăr pentru a putea recupera aceste drepturi bănești este nevoie de cele mai multe ori de expertiza unei firme specializate.

Frank Gantert, avocat al firmei MIGRO.RO afirmă că: ”Deși la început românii au fost reticenți și nu au încercat să fructifice acest drept, de  câțiva ani se observă o creștere a numărului persoanelor care aleg să profite de acest avantaj. Cel mai bine se poate observa această creștere din statistica realizată de statul german referitoare la sumele care intră în conturile românilor ca beneficii provenite din recuperare alocației pentru copii.

Românii care lucrează în Germania și au copii minori sau  copii majori  dar care își continuă studiile au dreptul de a primi alocație pentru copii din Germania. Alocația pentru copii în Germania este mult mai mare decât în România. Pentru primul și al doilea copil această este de 204 euro pe lună. Pentru al treilea copil este de 210 euro pe lună iar pentru fiecare copil în pluscrețte până la 235 euro pe lună.

Nu este necesar ca și copii să fie înregistrați  în Germania. Se poate ca parintele sau părinții să fie mutați în Germania și copii să rămână în țara de origine. În acest caz se va primi diferența dintre suma prevăzută în legislația germană și alocația plătită în țara de origine.

Statisticile arată că numărul beneficiarilor acestui drept crește anual cu 300.000.

În baza aceleiași statistici aflăm că la începutul anului 2012, când străinii nu puteau să se stabilească automat în Germania statul transfera 75 de milioane de euro sub formă de alocații în conturi străine. De atunci și până în prezent numărul a fost în continuă creștere ajungând ca în anul 2018 să fie transferați 536 de milioane de euro în conturi străine.

Acest lucru se datorează în principal numărului tot mai mare de cetățeni străini care aleg să plece la muncă în Germania și probabil a interesului străinilor de a beneficia de acest drept.

Trebuie menționat că această sumă ar putea fi mult mai mare deoarece în medie doar 2 din 5 români care muncesc în Germania sunt conștienți de drepturile pe care le au și aleg să recupereze alocația pentru copii.

În acest fel se ratează șansa unor venituri  suplimentare pe lângă cele provenite din salarii. Banii încasați de romanii în acest fel ar ajuta la creștere economiei și la bunăstarea familiilor.

Dacă sunteți în situația de a vă recupera alocația pentru copii și sunteți curios care este suma pe care o puteți recupera găsiți pe site-ul MIGRO.RO un calculator gratuit pentru sumele de recuperat care va face calculul alocației pentru dvs.