Securizarea spațiului de birouri: 4 pași de urmat

Componenta de securitate reprezintă o necesitate pentru spațiile de birouri, fiind totodată unul dintre detaliile aflate în atenția clienților care doresc să închirieze. Pentru a putea vorbi de un spațiu bine securizat, este necesară instalarea mai multor dispozitive cu scop de monitorizare, avertizare și intervenție în cazul unor evenimente nedorite.

Am aflat de la experții în securitate care sunt etapele esențiale în securizarea unui spațiu de birouri, iar acum ți le împărtășim și ție.

Controlul accesului

Dat fiind numărul mare de persoane care se perindă zilnic în astfel de spații, accesul în clădirile de birouri trebuie să se facă în mod controlat. De aceea, la intrarea în clădire trebuie montat un sistem de acces pe bază de cartelă, dotat cu interfon sau chiar videointerfon, prin intermediul căruia vizitatorii să ia legătura cu cei din clădire. Evident, angajații care lucrează în clădire vor intra pe baza cartelelor de acces, iar persoanele din afară vor putea pătrunde în clădire doar dacă li se permite acest lucru.

În cazul în care imobilul dispune de curte interioară, este important și controlul accesului auto, iar în acest sens cea mai bună soluție este instalarea unui kit de automatizare pentru porți batante. Sistemul de acces poate fi controlat prin telecomandă, dispozitiv care va fi pus la dispoziție doar celor care au dreptul să intre cu mașina în incintă.

Monitorizarea video la interior și exterior

Un sistem de supraveghere video este o altă dotare ce nu trebuie să lipsească dintr-un spațiu de birouri, camerele fiind amplasate atât la interior cât și la exterior. Sistemul de supraveghere trebuie să asigure o cât mai bună acoperire a perimetrului, cu accent pe zonele mai importante.

La interior, camerele trebuie să fie amplasate discret, pentru a nu lăsa impresia angajaților că sunt urmăriți, în timp ce camerele de la exterior trebuie să monitorizeze toate căile de acces, dar și parcarea. Pentru o clădire mare de birouri este nevoie și de un dispecerat în cadrul căruia imaginile să fie urmărite permanent pe monitoare, de agenți de securitate.

Sistem de alarmă antiefracție

O altă componentă de bază a sistemului de securitate într-o clădire de birouri o reprezintă sistemul de alarmă antiefracție. Bineînțeles că fiecare firmă care închiriază spații de birouri în clădire trebuie să dispună de un sistem de alarmă pe care să-l poată folosi după necesități, fiind necesar și un sistem pentru întregul imobil.

Sistemul de alarmă trebuie să permită alocarea de nivele diferite de securitate pentru spațiile din clădire, în funcție de importanța acestora. Astfel, în zonele cu un nivel de securitate ridicat nu vor avea acces decât persoanele avizate, iar orice încercare de pătrundere neautorizată va declanșa o alarmă. Pentru un grad mai mare de siguranță, sunt recomandate sistemele cu senzori de mișcare care depistează orice intrus ce poate pătrunde pe o ușă sau fereastră uitată deschisă.

Sistem de detectare a incendiilor

Izbucnirea unui incendiu puternic într-o clădire de birouri poate genera probleme serioase, mai ales dacă acest lucru se întâmplă la unul din etajele superioare. Spațiul interior poate fi inundat de fum și gaze toxice, iar cei din clădire vor avea mari dificultăți în a găsi căile de evacuare. 

Pentru a preveni un astfel de risc, este necesară și instalarea unui sistem de stingere a incendiilor, dotat cu senzori de fum și căldură. În momentul în care detectează prezența unei cantități mari de fum sau o temperatură foarte ridicată, senzorii declanșează un sistem de sprinklere camuflate în tavan. Acestea sunt de fapt niște stropitori, asemenea capetelor de duș, care vor pulveriza apă din tavan, astfel încât să limiteze extinderea unui incendiu și să-i pună capăt în scurt timp.

Securitatea clădirii poate fi îmbunătățită cu o serie de alte dotări și măsuri de siguranță, însă înainte de toate trebuie să parcurgi pașii pe care i-am enumerat mai sus.