Schimbarea de carieră sau de job? Ce cauți de fapt

09 Dec 2019
Schimbarea de carieră sau de job? Ce cauți de fapt

Sunt multe situații în care nu îți mai place locul de muncă, aduni frustrări și îți spui mereu că poate ar fi mai bine să pleci. De fapt ce îți doreșți? Să schimbi jobul sau cariera? Dacă în primă fază vorbim despre a căuta un alt angajator, un alt mediu de muncă, dar axându-te tot pe domeniul tău de specialitate, schimbul de carieră înseamnă o și mai mare responsabilitate.
Începi de la zero și asta nu sună prea încurajator. Pare că nici lista de locuri de muncă nu te ajută, dacă ești în căutare de ceva ce ți se potrivește, dar încă nu știi despre ce anume ar trebui să fie vorba. Nu porni pe acest drum cu ideea că este greu să faci această schimbare majoră. Se poate spune că acum piața locurilor de muncă este mai flexibilă. Ai la îndemână și mult mai multe joburi in străinătate, anunțuri locuri de muncă în țară în domenii diverse. Ba chiar există rapoarte care arată că există un deficit major de forță de muncă. Totuși, ce cauți și unde cauți?
Caută locul de muncă într-o companie care investește în angajați
Programele de training sunt foarte importante. Acestea pot fi organizate la anumite intervale de timp și reîmprospătează și completează cunoștințele dintr-un domeniu. Sunt șansa și celor începători de a parcurge calea de reorientare profesională cu mult mai ușor. O astfel de oportunitate o vei găsi în marile companii. Ori și acestea postează anunțuri de angajare nu oriunde, ci pe site-uri joburi unde sunt mai multe șanse de a ajunge la publicul lor țintă. Ceea ce ne duce la un alt sfat important, despre cum și unde să cauți un alt loc de muncă.
Nu te rezuma la a căuta un job prin metode convenționale
Ziarele locale cu rubrica de anunțuri de recrutare sau agențiile de profil pot fi soluții, însă nu îndeajuns. Orientează-te spre site-uri de profil unde ai mai multe șanse de a găsi locuri de muncă în domenii mai diverse, inclusiv cele pentru străinătate, unde poți aplica online CV-ul sau chiar susține și un interviu online dacă este cazul.
Online-ul a a adus o contribuție semnificativă la modul în care poți fi căutate joburi sau cum pot angajatorii să își găsească candidații potriviți pentru posturile vacante. Este valabil și invers, când vine vorba de candidați în căutarea unui loc de muncă potrivit pentru pretențiile avute. Prezintă mai multă încredere site-urile de nișă pentru că acestea concentrează specific anunțuri de job-uri, sunt constant actualizate, astfel știi sigur că aici sunt și studiate ofertele, CV-urile.
Teama de a găsi ceva în timp util
Suntem singurii răspunzători de ceea ce facem și de limitele pe care ni le impunem. Teama de a nu găsi în timp util un alt job este ceea ce îi presează pe mulți. Este deci o alegere destul de îndrăzneață să pleci pur și simplu, lăsând în urmă timpul investit și pregătirea ta. Poate însă că ai nevoie de un alt loc de muncă, nu și de o altă carieră.

Speculează ce știi și ce îți place să faci. Sunt angajatori care mizează pe cei talentați, care au pasiune și mult avant și chiar dacă vin din cu totul alt mediu îi integrează perfect în echipa datorită entuziasmului și a altor abilități cu care compensează. Cu o atitudine proactivă ai tot mai multe șanse de a găsi un job așa cum îți doreșți.