Rom: rețetă și servire

13 Jul 2020
Rom: rețetă și servire

Romul este o băutură cu gust dulce, cunoscută în întreaga lume. Romul are o utilitate extinsă: se poate folosi în rețete de prăjituri, se poate consuma ca  atare cu gheață sau în diferite cocktailuri cum ar fi Mojito, Pina Colada sau Cuba Libre.

Romul se produce în grade diferite. Sortimentele mai slabe sunt folosite în cocktailuri, iar variațiunile gold sau dark sunt consumate seci sau cu gheață și în prepararea prăjiturilor.

Din ce se obține romul?

Romul se realizează din produse derivate din trestie de zahăr, cum ar fi sucul de trestie de zahăr sau meleasa. Până se finalizează procesul de producție, romul are nevoie de fermentare și distilare. Alcool obținut prin distilare este incolor, iar culoarea aurie, specifică romului, este obținută prin procesul de învechire.

Rețeta romului

Spre deosebire de alte băuturi spirtoase, romul nu are o rețetă clară de producție. Fiecare zonă de producție are metode tradiționale.

Ingredientul central în obținerea romului este trestia de zahăr. De calitatea ei, tipul de sol și climatul în care crește rezultă savoarea acestei băuturi. Spre exemplu, romul din Caraibe, celebru în toată lumea, este produs cu materie primă care provine din Brazilia.

Procesul de fermentare începe atunci când la meleasă se adaugă drojdia și apa. Înainte să fie comercializat, romul este învechit cel puțin un an de zile. De durata acestui proces depinde culoarea băuturii. Romul învechit în butoaie de stejar capătă o culoare arămie, intensă și o aromă specială, spre deosebire de romul învechit în butoaie de oțel care rămâne transparent.

Cum se servește romul

Pentru a consuma rom ai nevoie să știi regula, care este foarte simplă: că cât romul are o culoare mai închisă, cu atât mai mult acesta nu trebuie folosit în cocktailuri sau alte variațiuni. Romul dark sau black se bea simplu, cu gheață.

Paharele Grappa au forma asemănătoare cu cea a paharelor de șampanie și sunt cele mai potrivite pentru servirea romului. Acestea transportă aromele puternice din pahar direct la nasul consumatorului.

Romul sec se servește la temperatura camerei, astfel încât să te poți bucura de toate ingredientele folosite în prepararea lui.

Dacă este un rom din categoria premium, achiziționat de pe Alcool-Discount.ro, trebuie să știi că se bea cu înghițituri mici. Înainte de a-l înghiți, plimbă-l puțin în gură pentru a-i simți întreaga aromă.

Chiar dacă alegi să-l consumi într-un cocktail sau simplu, recomandarea noastră este să încerci. Romul este o băutură alcoolică rafinată care te va relaxa.