Restaurant fără risipă: 4 avantaje ale compostării deșeurilor alimentare

Compostarea înseamnă un amestec de diverse substanțe organice în descompunere, precum resturile de mâncare sau frunzele moarte din perioada toamnei. Amestecul este apoi folosit pentru fertilizarea solului. Îngrășămintele create prin compostare aduc numeroase beneficii mediului.

Dacă îți dorești să reciclezi resturile de mâncare rămase de la clienții restaurantului tău și să ai grijă de mediul înconjurător, atunci vei avea nevoie de compostere cu dimensiuni și specificații potrivite pentru tine și afacerea ta! Iată deci care sunt beneficiile procesului de compostat alimente!

Reduce deșeurile din restaurant

Deoarece în restaurant se face adesea mult gunoi: coji de legume și fructe, resturi de alimente sau farfurii cu mâncare neterminată, acestea pot fi adăugate într-un composter, astfel încât bucătăria va putea fi folosită la capacitate maximă. Cu atât mai mult, deoarece vei produce mai puțin gunoi, vei putea chema mai rar mașinile care strâng deșeurile, iar acest lucru se va vedea la costurile reduse de pe factura restaurantului tău!

Deșeurile în spații închise

Deșeurile alimentare, atunci când putrezesc, produc emisii de metan ce pot fi nesănătoase pentru organismul uman. Prin compostare vei reduce considerabil riscul ca angajații tăi să se îmbolnăvească sau chiar să nu se simtă confortabil din cauza mirosului sau aspectului neplăcut. În același chip, vei elimina și posibilitatea apariției insectelor în bucătărie, dar și în restul spațiilor din restaurant.

Îmbogățește solul 

Prin procesul de compostare, toate deșeurile alimentare vor fi transformate în îngrășământ bogat în nutrienții necesari pentru un sol sănătos, dar și pentru îmbunătățirea fertilității solului sărac. Restaurantul tău va ajuta natura să renască, gunoiul compostat păstrând substanțele benefice pentru pământ, dar și cantitatea potrivită de apă. 

Datorită acestui fapt, vei putea colabora cu agricultorii locali astfel încât te vei bucura de costuri reduse, în special la legumele și fructele cultivate pe solul îmbogățit de substanțele organice oferite de tine. 

Sol fără îngrășăminte chimice

Deoarece poate fi o provocare să găsești întotdeauna îngrășăminte bogate în nutrienții necesari pentru sol, se folosesc des îngrășăminte chimice bogate în azot. Deși este un element important pentru creșterea plantelor, acesta dăunează în timp și reduce considerabil culturile. Prin compostare, vei putea diminua folosirea îngrășămintelor artificiale. Cu atât mai mult, vei putea fi un exemplu de urmat și pentru celelalte restaurante și întreprinderi!

Ține minte că nu toate alimentele pot fi reciclate sau compostate. Printre cele mai întâlnite sunt cojile de ouă, nucile, filtrele de cafea, plicurile de ceai, fructele și legumele, cartoanele și frunzele. Ceea ce nu este indicat să compostezi: carne, lactate, oase, uleiuri și grăsimi. 

Vei găsi numeroase modele de echipamente de compostat, în funcție de spațiul pe care-l poți aloca, de buget și de nevoile tale! Vei ajuta mediul în timp ce costurile restaurantului tău vor scădea!