Răceală sau gripă? Cum te tratezi?

Tuse, febră, nas înfundat? Aceste simptome te fac să te gândești imediat că poate fi vorba despre o răceală sau o gripă. Cele două afecțiuni au simptome asemănătoare, uneori, greu de diferențiat. Totuși, este important să știi de care suferi, deoarece, gripa este mai periculoasă decât răceala comună. În cazul femeilor însărcinate, persoanelor cu boli cronice, persoanelor cu boli autoimune și cu imunodeficiențe, copiilor și vârstnicilor, o gripă poate avea consecințe serioase asupra sănătății, din cauza complicațiilor asociate. Din acest motiv, o gripă nu trebuie confundată cu o răceală comună. Iată cum le diferențiezi ca să știi și cum să le tratezi.

Ce este răceala?

Răceala comună este o infecție a tractului respirator superior (nas și gât), cauzată, de cele mai multe ori, de rinovirusuri. Totuși, peste 200 de tulpini virale pot cauza o răceală comună. Răceala comună este o afecțiune inofensivă, deși, uneori, este și ea asociată cu unele complicații (otită medie, sinuzită, faringită). 

Ce este gripa?

Gripa este o infecție a tractului respirator superior (nas și gât) și inferior (plămâni), cauzată de virusul gripal Influenza. Deși, în majoritatea cazurilor, o gripă trece de la sine, în cazul persoanelor din grupele de risc, boala poate fi letală, prin complicațiile asociate (pneumonie, bronșită, probleme cardiace). Gripa poate fi prevenită cu ajutorului vaccinului antigripal, anual.

Răceală vs gripă

Răceala și gripa se aseamănă, însă, există niște diferențe pe care nu toată lumea le sesizează:

  • Răceala comună debutează progresiv, în timp ce gripa se instalează brusc.
  • Răceala produce, doar uneori, febră ușoară, în timp ce gripa este asociată cu febră ridicată, peste 38 grade Celsius, care durează câteva zile.
  • Starea de oboseală și epuizare este frecventă și intensă în cazul gripei. Răceala produce doar o ușoară stare de oboseală, și,  niciodată, epuizare extremă.
  • Gripa determină dureri de cap intense, dar și dureri generalizate.
  • Strănutul, durerea în gât și nasul înfundat sunt mai frecvente în cazul răcelii comune.
  • Tusea este mai severă în cazul gripei.

Per ansamblu, gripa produce simptome mai severe, în comparație cu răceala comună.

Metode de tratament

De obicei, atât răceala comună cât și gripa trec de la sine, doar cu odihnă și  hidratare optimă (lichide, supe calde). Tratamentul este simptomatic și include analgezice și antitermice (paracetamol, ibuprofen), spray-uri nazale decongestionante și siropuri/medicamente pentru tuse – cele mai bune medicamente pentru răceală și gripă

Totuși, în cazul persoanelor din grupele de risc, gripa trebuie neapărat tratată la indicațiile medicului. Gripa poate fi diagnosticată prin teste pentru depistarea virusului Influenza. Se administrează medicamente antivirale (împotriva virusurilor). Antibioticele se administrează doar la recomandarea medicului și doar atunci când există suprainfectare bacteriană. Nu utiliza niciodată antibiotice „după ureche” pentru a trata o infecție, mai ales răceala și gripa. Acestea sunt cauzate de virusuri, iar antibioticele ucid doar bacteriile. Prin urmare, antibioticele sunt inutile în acest caz.

Așadar, deși simptomele gripei și răcelii se aseamănă, aceste două afecțiuni sunt diferite. Mergi la medic, dacă prezinți simptome de gripă, mai ales, dacă faci parte din grupele de risc.