Protejarea cablurilor auto împotriva coroziunii: 3 sfaturi

Deși exteriorul unei mașini poate rămâne intact pentru perioade lungi de timp datorită grijii pe care o acorzi ca să arate cât mai bine, componentele interioare se pot deteriora fără cunoștință de cauză. În mare parte, deteriorarea se petrece din cauza umidității crescute și a reacțiilor chimice și electrochimice care pornesc de la suprafața tipului de metal din care sunt confecționate componentele. Orice metal se degradează în timp dacă nu se acționează pozitiv asupra lui. Acest proces de deteriorare se numește coroziune și poate crea modificări neplăcute care îți afectează buna funcționare a mașinii.

Dacă vrei să-ți protejezi cablurile auto de procesul de coroziune, iată 5 sfaturi pe care să le urmezi.

1.Folosește un spray de protecție împotriva coroziunii

Spray-urile de protecție sunt dezvoltate special pentru a proteja metalele de procesul de coroziune. Acestea acționează ca un lubrifiant stabilizator pentru reacțiile chimice care provoacă efectele neplăcute la nivelul suprafeței cablurilor auto și elimină cauza principală – umezeala. În principal, atunci când utilizezi un spray de protecție împotriva coroziunii, trebuie să îl lași să se usuce la o temperatură de minim 20 de grade Celsius pentru cel puțin 20-30 de minute.

Va trebui să intervii asupra cablurilor auto și să aplici spray-ul de protecție în mod regulat pentru a preveni coroziunea acestora.

2.Folosește elemente de protecție care nu necesită intervenție regulată

Deoarece coroziunea este o problemă comună care atacă, într-o formă sau alta, orice tip de metal, s-au dezvoltat elemente de protecție care acoperă cablurile auto, fără să necesite intervenție regulată. Pe scurt, odată ce ai înconjurat un cablu auto cu un astfel de element, cum ar fi cu un manson termocontractabil DSG, nu va mai trebui să îți faci griji de condiția cablului respectiv.

Mansoanele termocontractabile se contractă cu adeziv cald și adoptă dimensiunile cablurilor, astfel încât să nu consume din spațiul dintre componentele mașinii. Cele mai multe dintre mansoane au proprietatea de a fi transparente, ceea ce îți oferă un beneficiu crucial – poți observa condiția cablului fără a fi nevoit să îndepărtezi elementul de protecție.

3.Înlocuiește metalul din care sunt confecționate cablurile

Ultima opțiune pentru a proteja componentele interioare de procesul de coroziune este să înlocuiești tipul de metal din care sunt confecționate cablurile auto cu un altul care nu se deteriorează atât de rapid sau într-un mod în care să afecteze starea mașinii. Poți folosi:

  • Aluminiu – deoarece este rezistent la deteriorare și rugină și este un material ideal dacă mașina ta nu este parcată într-un garaj care să o protejeze de fenomenele naturii;
  • Oțel inoxidabil – deoarece, în funcție de tipul de aliaj, are un grad crescut de rezistență la coroziune; de obicei se utilizează oțelul inoxidabil 316 și 304;
  • Oțel corten – este un tip de oțel mai ieftin decât cel inoxidabil, dar nu are aceleași caracteristici de rezistență la degradarea în timp.

Protejează-ți cablurile auto împotriva coroziunii pentru a menține buna funcționare a mașinii pentru o perioadă îndelungată. Poți să aplici un spray, să folosești un element de protecție sau să schimbi cablurile inițiale – orice tehnică pe care alegi să o utilizezi va preveni degradarea în timp a componentelor mașinii tale.