Plafonul dobânzii: ce se va întâmpla cu piața finlandeză de creditare anul acesta?

08 Feb 2021
Plafonul dobânzii: ce se va întâmpla cu piața finlandeză de creditare anul acesta?

Din iulie 2020 un proiect de lege cu privire la plafonarea dobânzii a intrat oficial în vigoare în Finlanda. Inițial, s-a presupus că restricțiile vor fi temporare și, la începutul anului 2021 vor reveni la nivelul anterior de 20%. Cu toate acestea, guvernul a decis extinderea modificărilor legii privind protecția consumatorilor până în septembrie anul viitor.

Motivele restricțiilor

Pandemia de coronavirus a adus dificultăți financiare majorității oamenilor obișnuiți și a înrăutățit mediul economic în general. Ministerul Justiției din Finlanda este foarte îngrijorat de faptul că mulți cetățeni solicită în mod constant împrumuturi, accentuând astfel problemele datoriei lor.

Potrivit experților de la portalul financiar și analitic Laina Finance, primul val al epidemiei i-a afectat atât pe finlandezi (circa 390 de mii de oameni s-au declarat afectați), cât și veniturile instituțiilor financiare.

Guvernul s-a concentrat asupra reglementării activității organizațiilor de microfinanțare – companii de împrumut care emit împrumuturi personale mici. Pe lângă stabilirea unor limite clare pentru ratele dobânzilor, a fost interzis și marketingul direct, adică mesajele SMS cu oferte promoționale.

Inovațiile au dus la stabilizarea și creșterea lină a pieței. După cum a menționat laina-finance.fi, din iulie până în august 2020, volumul creditelor de consum a crescut cu 56 de milioane de euro. La începutul lunii octombrie, această cifră a ajuns deja la 378 milioane. În același timp, indicatorul încrederii finlandeze în împrumuturi a crescut rapid. În noiembrie, a ajuns la -4,8, față de -6,9 în luna precedentă. Doi factori au contribuit la aceasta: așteptările privind propriile profituri și situația economică a țării în ansamblu său.

Situația din lume

Norvegia, Suedia și Danemarca au introdus, de asemenea, interdicții asupra activității organizațiilor de microcredite. Cu toate acestea, accentul a fost pus aici pe publicitate. La începutul noului 2021, activitatea organizațiilor de microfinanțare a fost limitată și în Rusia.

Ratele zilnice ale dobânzii în Federația Rusă nu pot depăși 1%. Și, în comparație cu alte țări, acestea nu sunt cele mai înalte din lume. De exemplu:

  • în Polonia – 0,8-2,7%;
  • în Mexic – 1,2-2%;
  • în Noua Zeelandă – 1,5-2%;
  • în SUA – 1,2-1,5%.

Mulți analiști sunt siguri că o interdicție completă pe piața microfinanțării este mai periculoasă pentru ruși decât dezvoltarea acesteia. Primind refuzuri în bănci și neputând rezolva rapid dificultățile monetare, cetățenii vor fi obligați să recurgă la serviciile creditorilor ilegali. Disponibilitatea microcreditelor era cea care mai apreciată caracteristică a acestora  de către populație.