Pericolul de electrocutare si incaltamintea – de ce sa porti echipament de protectie?

20 Jan 2021
Pericolul de electrocutare si incaltamintea – de ce sa porti echipament de protectie?

Siguranta angajatilor tai incepe de la baza. Siguranta este importanta pentru toate domeniile de activitate, dar anumite locuri de munca necesita un echipament de protectie special conceput pentru activitatea desfasurata. Persoanele care lucreaza cu electricitate stiu deja ca un mic pas gresit poate genera diferite niveluri de ranire, ducand la accidente gave si afectand bunastarea angajatului. Este important sa fie gasita incaltamintea de protectie potrivita, care nu este doar confortabila pentru persoanele care lucreaza ci si mult mai sigura si este ideala pentru a incepe ziua cu bine.

Sunt trei tipuri de incaltaminte de siguranta din punct de vedere electric si fiecare tip are scopuri distincte.

Incaltaminte neconductiva

Aceasta incaltaminte este clasificata cu ratingul EH si poate intra in contact cu circuite electice sau aflate sub tensiune fara sa genereze pericol de electrocutare. Atunci cand vine vorba despre siguranta pentru degete, zona din fata a ghetelor este din otel sau din materiale compozite. O conceptie gresita normala este ca metalul produce accidente atunci cand este folosit in apropiere de curentul electric. Realitatea face insa ca metalul sa fie conductiv in momentul in care intra in contact cu alte metale. Ghetele care au un astfel de sistem de protectie sunt sigure si usor de purtat in medii in care sunt prezente circuite sub tensiune. De asemenea, este foarte important sa fie selectata o cizma cu o talpa din cauciuc care sa ajute la impamantarea tuturor sarcinilor care se descarca in timpul unui incident.

Incaltamintea antistatica

Ghetele care sunt clasificate astfel sunt special concepute pentru persoanele care opereaza in medii sensibile la electricitate statica. Incaltamintea astfel creata ajuta la disiparea acumularii de energie statica in corp si ofera totodata si un nivel rezonabil de rezistenta la pericole electrice in circuitul sub tensiune. Aceste cizme sunt in general marcate cu etichete SD sau ESD.

Incaltaminte de protectie conductiva

Aceasta incaltaminte conductiva este cea care ajuta la protejarea purtatorului in medii in care acumularea de electricitate statica in corp reprezinta un pericol. Toti acesti lucratori manipuleaza materiale volatile sau explozive. Incaltamintea de siguranta din materiale conductive este facuta din materiale care nu dau rezistenta electrica. In momentul in care cumperi incaltaminte de protectie, este posibil sa intalnesti termenul de disipare statica. Disiparea statica reduce cantitatea de curent electric static acumulat din mers. Cizmele sunt cele care ajuta la disiparea electricitatii statice din corp spre sol, pentru a reduce sansa de aprindere dintr-o scanteie electrica statica. Este foarte important de retinut ca aceste ghete de protectie nu ofera nicio siguranta contra tensiunilor mari sau contra echipamentelor electrice.

Dupa cum poti vedea deja, primul si cel mai important pas pentru a te proteja este sa alegi incaltamintea potrivita. Tinand cont de informatiile de mai sus, aici https://www.bprotect.ro/incaltaminte-protectie vei gasi cu siguranta echipamentul de protectie potrivit pentru tine. De asemenea, daca vrei ca intreaga echipa pe care o angajezi sa aiba incaltamintea potrivita, tot in acest magazin vei gasi o gama diversificata de bocanci de protectie din care sa-i alegi pe cei potriviti.