Pariuri alegeri SUA: Cine e favoritul la câștigarea funcției de președinte

30 Oct 2020
Pariuri alegeri SUA: Cine e favoritul la câștigarea funcției de președinte

Pe 3 noiembrie, americanii își aleg președintele. Lupta în acest an se va da între democratul Joe Biden și republicanul Donald Trump.

 

Procesul de votare din SUA a început deja, iar interesul americanilor este unul ridicat. Conform informațiilor apărute în presa americană, peste 60 de milioane de americani au votat deja, cu o săptămână înaintea alegerilor.

 

Tradițional, alegerile din SUA au loc în prima zi de marți a lunii noiembrie, o dată la 4 ani. S-a mers pe această variantă pentru că americanii se trag dintr-un popor care a pus mare preț pe agricultură, iar alegerile erau programate după perioada recoltei.

 

Chiar dacă lucrurile s-au mai schimbat, tradiția este respectată și alegerile sunt programate și în acest an la începutul lunii noiembrie.

 

Iar lupta pentru funcția de președinte se dă între Joe Biden și Donald Trump. În cursă sunt și alți candidați, precum Howie Hawkins și Jo Jorgensen, dar șansele acestora sunt practic nule.

 

Privind cotele la pariuri publicate de portalul Gnttips.ro, marele favorit la alegerile prezidențiale din SUA este Joe Biden. Candidatul democraților are o cotă ce variază între 1.44 și 1.59. De partea cealaltă, Donald Trump are o cotă situată între 2.26 și 2.75, în funcție de ofertele agențiilor de pariuri online.

 

Cum a devenit Joe Biden favorit

 

Donald Trump a avut la dispoziție patru ani pentru a-i convinge pe americani că este omul potrivit pentru a conduce destinele SUA.

 

Totuși, deciziile sale politice au stârnit tot timpul controverse. El a ordonat construcția unui zid la granița cu Mexic în încercarea de a limita numărul imigranților ilegali. A avut numeroase conflicte cu China, impunând și sancțiuni economice către această țară, de notorietate fiind scandalul Huawei. Apoi, a retras SUA din Acordul cu Iran, susținând că va negocia unul și mai bun. De asemenea, a retras SUA și din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

 

De asemenea, în cei 4 ani a fost implicat în numeroase scandaluri și la adresa sa au curs numeroase acuzații. S-a dorit chiar înlocuirea sa din funcție înainte de încetarea mandatului.

 

Iar acțiunile din ultima perioadă au întărit și mai mult poziția lui Joe Biden. În contextul pandemiei de coronavirus, Trump a avut o atitudine pe care mulți au criticat-o. Inițial a spus că „virusul este departe” și nu va ajunge în SUA. Apoi, măsurile luate de el au fost criticate. A sfârșit prin a fi infectat cu acest virus.

 

De asemenea, nici prestația sa din dezbaterile electorale nu a reușit să-i redreseze poziția, motiv pentru care toate institutele de sondare îl dau favorit pe Biden, care ar avea câteva procente în față.

 

Desigur, acest lucru nu echivalează cu victoria lui Biden, având în vedere că, în urmă cu 4 ani, Hillary Clinton pornea și ea ca favorită la alegerile din 2016.

 

Joe Biden și planul său pentru reclădirea Americii

 

În timp ce Donald Trump a spus că va continua să își ducă la bun sfârșit proiectele din primul mandat și că va face din SUA o țară mai sigură, Joe Biden și-a prezentat și el proiectele.

 

Planul său se numește „Reclădim mai bine” și include investiții în educație, sanătate și îngrijirea copiilor. Totodată, el a promis că va înființa 3 milioane de locuri de muncă prin investițiile sale, în special în infrastructură și energii regenerabile. De asemenea, el a afirmat că va avea politici externe ferme, care vor pune SUA „în capul mesei”. Biden o are parteneră în aceste alegeri pe Kamala Harris, prima femeie afro-americană candidată pentru postul de vicepreședinte.