Mituri despre albirea dentară pe care e bine să le uiți o dată pentru totdeauna

Procedura de albire a dinților este unul dintre cele mai solicitate tratamente de estetică dentară de persoanele care își doresc un zâmbet strălucitor cât mai rapid. De-a lungul timpului, au apărut numeroase mituri despre albirea dinților. Unul dintre aceste mituri este legat de faptul că un astfel de tratament poate contribui la sensibilizarea acestora.

Pentru a vedea cât adevăr există în astfel de mituri,  le-am analizat pe cele mai populare, încercând să îți oferim o explicație prin care să  le înțelegi obiectiv.

 

  • Se pot albii dinții cu bicarbonat de sodiu? Mulți oameni consideră bicarbonatul de sodiu soluția ieftină și foarte eficientă pentru albirea dinților acasă, fără a fi necesară vizită într-un cabinet stomatologic. Din păcate acesta nu este eficient pentru albirea dentară. Bicarbonatul de sodiu are un efect abraziv asupra smalțului, înlăturând petele de pe dinți, efectul de albire fiind doar de suprafață. Folosit zilnic, acesta produce un dezechilibru în flora orală,  crescând riscul infecțiilor fungice și bacteriene. De asemenea, acesta are un efect abraziv asupra smalțului, producând microfisuri în smalt, crescând astfel riscul dezvoltării cariilor și a fracturilor dentare. Pentru evitarea efectului dăunător al bicarbonatului de sodiu folosiți-l o dată de 7-10 zile.
  • Dinții închiși la culoare nu pot fi albiți – Cu cât sunt mai închiși la culoare dinții, cu atât vor fi mai spectaculoase rezultatele albirii. Dacă dinții, au o culoare închisă, săriți peste produsele de albire la domiciliu și mergeți direct la cabinetul medicului stomatolog pentru albire. Dacă dinții, despre care vorbim sunt fațete sau o coroana dentară mai veche, atunci acestea nu se pot albi prin intermediul albirii dentare.
  • Efectul durează foarte puțin: de fapt, efectul variază foarte mult de la o persoană la alta, în funcție de tipul de smalt, de obiceiurile acestuia alimentare, de vicii și de strictețea efectuării igienei orale. Cel mai scurt efect poate fi de 6 luni, în cazul persoanelor care fumează sau nu mențin o igienă orală bună.
  • Nu mai ai voie să bei cafea sau vin roșu: Alimentația contează, dar numai dacă nu respecți regula spălatului pe dinți după consumul de alimente ce pot pată dinții. Nu este neapărat nevoie de spălarea dinților, ci măcar de clătirea gurii cu apă, pentru a îndepărta de pe dinți alimentele ce au potențialul de a pată dinții.
  • Albirea dinților trebuie făcută pe termen lung pentru a se obține rezultatele dorite. Fals: Orice procedură de albire a dinților, dacă este efectuată de experți, poate oferi rezultatele așteptate în câteva ore. Totuși, prin utilizarea la domiciliu a produselor pentru albit dinții, poate fi necesară o perioada mai extinsă de timp până că dinții să se albească.
  • Gelul de albire cel mai puternic este cel mai bun. FALS: în timp ce un gel de albire cu concentrație mare de peroxid de hidrogen poate avea rezultate rapide, se poate întâmplă ca efectul să nu fie de așa lungă durată. De asemenea, există posibilitatea să declanșeze sensiblitatea dinților tăi. Acasă, poți obține dinți albi folosind o substanță de albire cu concentrație mai scăzută a substanței active (care albește). O utilizezi 20-30 min/zi, pentru 10-14 zile, și ajungi la același rezultat. 

 

Dacă ești în căutarea unui dentist Iași care să te ajute cu informații utile și pertinente despre albirea dentară, încearcă o programare la clinica Passionate Clinic – echipa de specialiști te așteaptă și te poate ajuta să iei cea mai informată decizie în materie de îngrijire orală.