Mașini de găurit și înșurubat

23 Apr 2021
Mașini de găurit și înșurubat

Chiar dacă se subînțelege din nume ce înseamnă o mașină de găurit și o mașină de înșurubat, nu există prea multe informații în mediul online despre ele. Ambele tipuri sunt extrem de versatile și pot fi folosite în mai multe situații decât cele evidente. 

O mașină de găurit poate fi folosită pentru a străbate o placă de lemn, oțel, ciment, plastic, și multe altele. Aceasta este folosită pentru a crea o gaură pentru a putea introduce un tip de șurub sau atunci când un șurub este blocat și trebuie scos. O mașină de găurit va face o gaură în mijlocul șurubului, pentru ca acesta să fie scos cât mai ușor posibil.

Avem disponibile mai multe modele de astfel de dispozitive în mediul online. Unele dintre ele pot fi folosite doar pentru găurit sau înșurubat, în timp ce altele pot efectua ambele procese cu ajutorul accesoriilor care au venit cu pachetul respectiv. Nu există vreo clasificare oficială și este destul de greu să le catalogăm. Vom explica imediat de ce.

O mașină de găurit și înșurubat poate fi cu percuție, fără percuție, cu impact, fără impact, unghiular (taie într-un unghi prestabilit), de tip rotopercutor, etc. Dar, ca și în cazul multor dispozitive din această industrie, le putem cataloga în doar două tipuri, și anume:

  • Mașini de găurit și înșurubat cu fir
  • Mașini de găurit și înșurubat fără fir

Mașini de găurit și înșurubat cu fir

Mașinile de găurit și înșurubat cu fir sunt cele care nu dispun de acumulatori și funcționează doar dacă sunt conectate la o priză. La această categorie putem avea mașini de găurit cu percuție, fără percuție, cu impact – hexagon interior sau pătrat interior, fără impact, cu coloană, cu talpă magnetică, unghiulare, și altele. Fiecare dintre ele au rolul lor și sunt recomandate în funcție de necesitățile fiecăruia. 

Dar toate exemplele cu fir sunt mai puternice decât cele fără fir, iar puterea este calculată prin capacitatea motorului. Majoritatea mașinilor de găurit și înșurubat cu fir funcționează cu un amperaj care variază între 6 și 13, iar cu cât valoarea este mai mare, cu atât va fi mai puternic dispozitivul.

După cum s-a spus și mai sus, cele cu fir sunt mai puternice decât cele fără fir, iar din această cauză unele oferă și funcții mai complexe, cum ar fi viteza de rotație a capului. Acest aspect ajută la găurirea mai multor tipuri de materiale. Unele dintre ele necesită o viteză mai mică pentru crea o gaură perfectă, in timp ce alte materiale, precum cimentul, au nevoie de setări diferite. 

 

Mașini de găurit și înșurubat fără fir

Mașinile de găurit și înșurubat fără fir sunt recomandate pentru cei care vor un dispozitiv ușor de folosit și îndeajuns de puternic să efectueze sarcinile necesare. Totuși, există câteva diferențe importante între acest tip și cel exemplificat în subcapitolul precedent.

O mașină de găurit și înșurubat fără fir folosește doar un acumulator, iar puterea acesteia va fi limitată voltajul bateriei. Cu cât voltajul este mai mare, cu atât dispozitivul va fi mai puternic. Totuși, este bine de știut despre un fenomen numit „voltage sag”. 

Atunci când o baterie este încărcată aproape de 100%, „voltage sag”-ul este la minim, dispozitivul având putere maximă. Cu cât scade bateria, cu atât crește efectele fenomenului. De aceea atunci când bateria ajunge la 20%, de exemplu, nu mai poate funcționa la fel ca la 100%, deși ar avea, în teorie, îndeajuns de mult „combustibil”. 

Astfel,  în funcție de materialul pe care lucrezi, e posibil ca o baterie care nu e încărcată să nu poate exercita funcția pe care o dorești. Acesta este unul dintre motivele pentru care este recomandat să cumperi cel puțin încă o baterie de rezervă. Atunci când vei începe să folosești o mașină de găurit, vei avea la încărcat o a 2-a baterie, pe care o vei folosi în momentul când vezi că apare „voltage sag”. 

Un avantaj mare pe care îl au dispozitivele din această categorie e că majoritatea dintre ele – dacă nu toate – au un mecanism care le ajută să schimbe funcția de la găurire la înșurubare. Găsim câteva modele cu fir care au aceeași funcție, dar nu sunt atât de multe și atât de diverse precum în cazul celor cu acumulatoare.