Mănuși de unică folosință și echipamente de protecție individuală

Mănușile de unică folosință – există în multe culori, cu compoziții diferite, mai mult sau mai puțin rezistente și mai mult sau mai puțin sensibile la atingere.

Mănușile de protecție sunt un dispozitiv de protecție personală extrem de important, poate cel mai important de purtat în anumite intervenții sanitare. Acestea sunt dedicate persoanelor care lucrează în anumite domenii, precum cel medical, care le poartă mereu, din prima secundă în care se urcă în ambulanță sau intră în spital, până la sfârșitul serviciului.

Pe piață există mănuși latex, nitril sau vinil și trebuie să respecte directivele în vigoare în materie de sănătate medicală. Pozițiile privind utilizarea acestor dispozitive sunt multe și adesea diferite, aproximativ 118 state au emis indicații despre folosirea corectă a mănușilor de unică folosință. În special în contextul actualei pandemii, acestea, alături de măști și combinezoane protecție sunt obligatorii în spitale.

Prima întrebare la care trebuie să răspundeți când vine vorba de mănuși este: pentru ce sunt acestea? Mănușile nu sunt esențiale pentru a proteja pacientul de posibile infecții, așa cum s-ar putea crede, ci pentru a preveni contactul operatorului cu fluide biologice sau posibile infecții. De fapt, angajatul din domeniul sănătății este cel care trebuie să se protejeze în situații speciale. Prima regulă, mai presus de toate, este de fapt să aveți mâinile curate, spălate cu apă și săpun înainte și după serviciu, iar în timpul serviciului trebuie să folosiți gelul de dezinfectant. Practic, mănușile sunt folosite pentru:

– A reduce riscul de contaminare pentru lucrătorii care trebuie să atingă sânge sau alte fluide corporale.
-A reduce riscul de infecții încrucișate prin diseminarea diferitelor suprafețe cu propria atingere și invers.

Utilizarea mănușilor, alături de alte dispozitive precum acoperitor par, măști, combinezoane, trebuie să fie, așadar, strict legată de aceste scopuri. Mănușile nu trebuie purtate înainte de a intră în spital, ci trebuie purtate atunci când este necesar și înlocuite sau îndepărtate atunci când există un risc.

Cum să vă puneți mănușile

Punerea și scoaterea mănușilor nu este un lucru simplu. Mai presus de toate, îndepărtarea acestora este o operație delicată deoarece este necesar să se evite ca fluidele sau sângele pacientului să intre în contact cu mâinile operatorului sau cu alte părți ale îmbrăcămintei acestuia. Este necesar să atingeți mănușile de sus, cât mai puțin posibil, îmbrăcându-le în siguranță și încercând să nu atingeți niciodată diferite suprafețe care nu sunt în contact cu pacientul, pentru a evita riscul de infecții încrucișate. Pentru a scoate mănușile, pe de altă parte, este necesar să prindeți mănușa în partea inferioară, scoțând-o din mână, astfel încât mănușa să se rostogolească pe ea însăși, păstrând în interior partea care a fost în contact cu pacientul. A două mănușă trebuie îndepărtată încercând să o scoateți din interior, astfel încât contactul cu mâinile să fie evitat. Apoi este obligatoriu să vă spălați pe mâini cu o soluție pe bază de alcool, pentru a îndepărta orice posibilă urmă de contaminant.

Așadar, mănușile joacă un rol important în protecția propriei persoane, alături de alte tipuri de echipamente. Alegeți să respectați regulile și să achiziționați doar mănuși și echipamente de protecție de calitate.