La ce să fiu atent când îmi cumpăr prima mașină?

04 Nov 2019
La ce să fiu atent când îmi cumpăr prima mașină?

Cumpărarea primei mașini este un pas extrem de important și, pentru mulți dintre noi, foarte emoționant. Te gândești la drumurile pe care te va purta și abia aștepți să îi descoperi toate funcțiile din dotare, nu-i așa? Ei bine, trebuie să iei în calcul și ce etape trebuie să parcurgi pentru a face cea mai bună alegere, mai ales dacă vrei să cumperi un automobil second-hand. 

Află mai jos care sunt aspectele la care trebuie să fii atent când îți cumperi prima ta mașină, astfel încât momentele frumoase să nu fie umbrite de situații neașteptate.

Acordă timp pentru detaliile care fac diferența

Atunci când alegi să cumperi o mașină second-hand sunt câteva elemente pe care trebuie să le verifici pentru a te asigura că vânzătorul este de bună-credință.

  • Seria de șasiu de pe caroserie trebuie să fie identică cu cea din acte;
  • Cere cartea de service și urmărește ca aceasta să fie completată cu toate reviziile mașinii;
  • Verifică VIN-ul mașinii pe internet. Așa poți afla dacă numărul de kilometri sunt cei reali.

Ce consum are, cât costă întreținerea ei, sau care este pragul în care se încadrează costul pieselor de schimb sunt alte întrebări ale căror răspunsuri trebuie să le afli. De asemenea, nu strică nici o mică cercetare pe piață ca să vezi care este prețul corect al modelului dorit, pentru a te asigura că nu plătești mai mult decât este cazul.

Aspectul mașinii este și el important

Aspectul este esențial atunci când ne raportăm la o mașină second-hand. Cu cât mașina a fost mai bine întreținută, cu atât se reduc posibilele cheltuieli viitoare.

  • să nu existe diferențe de culoare între elementele de caroserie;
  • să nu aibă pete de rugină sau găuri în praguri, aripi dar și pe sub mochetă;
  • parbrizul, luneta și geamurile să nu aibă ciobituri;
  • să nu se simtă în interior miros de umezeală, noroi sau mucegai.

Plusurile unei mașini noi

În cazul în care optezi pentru o mașină nouă, lucrurile stau ceva mai simplu. O perioadă bună de timp aceasta va merge impecabil, dacă este condusă și întreținută cum trebuie. Tot trebuie să ții cont de costurile ei constante, cum ar fi consumul, prețul pieselor, reviziilor, însă cheltuielile post-achiziție sunt semnificativ mai reduse. De exemplu, poți merge la un dealer Ford pentru a-ți prezenta cât mai multe modele a acestei mărci, cu diferite opțiuni incluse astfel încât să găsești mașina ideală pentru nevoile și bugetul tău. Mai mult, pe site-urile reprezentanțelor, precum nesteautomotive.ro poți programa chiar și un test-drive cu mașina visurilor tale.

În cazul în care vei avea în vedere toate aceste elemente înainte să cumperi prima ta mașina, șansele să faci o afacere bună din punct de vedere calitate – preț cresc considerabil. O documentare amănunțită și urmarea sfaturilor unui specialist pot face diferența atunci când este în joc investiție atât de importantă, precum cumpărarea primei tale mașini.