Informatii utile despre alimentatia porumbeilor

27 Apr 2021
Informatii utile despre alimentatia porumbeilor

Porumbeii sunt printre cele mai comune pasari pe care le poti vedea prin oras. Porumbeii mananca un sortiment larg de seminte, cereale, fructe, legume si sporadic mananca cantitati mici de insecte si rame in salbaticie. Porumbei sunt pasari foarte adaptabile care se pot acomoda in functie de mediu.

Porumbeii au invatat sa traiasca in habitatul uman si si-au adaptat dieta in functie de acesta. In acelasi timp, exista o multime de specii de porumbei care traiesc in salbaticie in habitatul lor natural si nu si-au schimbat obiceiurile alimentare.

Dieta porumbeilor domestici

Porumbeii sunt unele dintre cele mai inteligente pasari din lume. Porumbeii erau folositi in mod predominant in timpul Primului Razboi Mondial pentru a transmite mesaje. Astazi, porumbeii sunt utilizati in principal pentru curse sportive. Persoanele care cresc porumbei pentru curse folosesc anumite mixuri de hrana. Acestea contin seminte si cereale necesare anumitor etape din viata porumbeilor. Exista o mare varietate de amestecuri necesare pentru reproductie, concursuri si tineret, precum si mancare speciala pentru perioada de repaus. Aici sunt disponibile mai multe tipuri de mancare pentru porumbei, special concepute pentru anumite perioade. Cerintele de hrana vor varia, de asemenea, in functie de vreme si de alti factori.

Cerintele nutritionale de baza ale porumbelului sunt proteinele, grasimile si carbohidratii, mineralele si vitaminele. Fiecare dintre acesti nutrienti se gaseste, in cantitati diferite, in toate boabele utilizate in dietele porumbeilor. Porumbeii au o necesitate mai mare de proteine in timpul sezonului de reproducere si au o nevoie mai mare de energie in perioadele de efort, cum ar fi concursurile.

Alimentatia corecta este foarte importanta pentru performante maxime, in cazul porumbeilor care participa la concursuri. De asemenea, unele pasari se comporta mai bine cu diferite amestecuri de cereale, fata de altele. Majoritatea crescatorilor reduc consumul de proteine, iar unii prefera sa ofere porumbeilor doar grau sau sorg rosu inainte de un concurs.

Peletele, care sunt parti de cereale sub forma comprimata, sunt o optiune populara pentru multi crescatori, in special in perioada de reproducere. Exista producatori care ofera o dieta echilibrata sub forma de mixuri, special concepute pentru porumbeii aflati in perioada de reproducere. Este mult mai indicat sa se aleaga un amestec de hrana pentru porumbei deja facut, pentru ca este destul de dificil sa descoperi raportul perfect de substante nutritive atunci cand creezi singur mixuri de seminte si boabe.

Sezonul de toamna este momentul in care porumbelul naparleste. Acest lucru implica nevoia unui plan nutritiv destul de ridicat, dar, din moment ce pasarile nu depun efort, necesarul de energie este redus. Majoritatea columbofililor opteaza pentru o dieta cu aproximativ 16% proteine, orzul fiind din un ingredient semnificativ – acoperind 20% -25% din ratie.

Dieta porumbeilor salbatici

In salbaticie porumbeii mananca orice le spune instinctul lor natural sa manance. Porumbeii mananca seminte, deci in mod evident, semintele de iarba sunt alimentele cele mai comune pentru aceste pasari. Porumbeii salbatici au incluse, de asemenea, multe fructe in dieta lor, precum mere si fructe de padure. Un porumbel salbatic va manca ocazional si insecte, melci si viermi.