Idei pentru citybreak în România, pentru anul 2021

Anul 2020 a fost marcat de pandemia de noul coronavirus, iar industria turismului suferă cel mai puternic. Cel mai probabil problemele nu se vor rezolva complet în următoarele luni, iar anumite restricții, probabil mai puțin ample, vor continua și în anul 2021. Cei care își planifică din timp vacanțele este bine să nu facă alegeri ferme legate de călătorii în străinătate, pentru că ar putea să se confrunte cu zboruri anulate și fel de fel de restricții. Astfel, cele mai potrivite călătorii pentru anul viitor sunt tot cele interne. Românii își pot (re)descoperi propria țară, în orice anotimp.

Pasionații de călătorii urbane pot alege Capitala, dar și alte orașe mari care oferă numeroase variante pentru petrecerea timpului liber – chiar și în perioada de pandemie. Probabil cea mai mare densitate de obiective turistice și idei pentru orice preferințe se leagă totuși de orașul București. La captitolul muzee, există locații remarcabile precum Muzeul Satului, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Național Cotroceni sau Palatul Șuțu – Muzeul Municipiului București.

Cei care doresc ceva cu totul special pot vizita Muzeul Simțurilor din mall-ul AFI Cotroceni. În București există multe mall-uri și ansambluri comerciale generoase, unde se poate împleti shoppingul cu distracția – două forme preferate de obicei de români în timpul liber. Se pot găsi numeroase forme de divertisment inclusiv pentru cei ce călătoresc singuri sau pentru cupluri. Să nu uităm de Grădina Zoologică și de Grădina Botanică – aceasta din urmă ideal de vizitat în sezonul cald.

Viața de noapte din București este apreciată inclusiv de turiștii străini, Centrul Vechi oferind numeroase locații la standarde internaționale, dar la prețuri mai mici decât cele din alte capitale europene. Baruri, cluburi, cafenele, restaurante cu specific, toate sunt deschise în aproape orice perioadă a anului. Atunci când terasele sunt închise, fumătorii nu trebuie să uite că fumatul este interzis în România în toate spațiile publice, fiind permise doar metodele alternative precum țigări electronice.

Și apropo de acest capitol al viciilor, în Sibiu nu cu mult timp în urmă s-a deschis un vapebar cu format inedic, o cafenea dedicată inclusiv celor care au renunțat la fumat pentru vapat. Însă Sibiul oferă mult mai mult decât baruri, restaurante și cafenele. Toată zona centrală este în sine obiectiv turistic. Turnul Sfatului, Muzeul Brukenthal, Podul Minciunilor, Parcul Dumbrava Sibiului, Muzeul Astra, Grădina Zoologică Sibiu sunt doar câteva idei de inclus pe lista de vizitat.

Ce alte orașe pot fi destinație de citybreak în România în anul 2021? Timișoara este unul dintre cele mai apreciate orașe, cu o mare densitate de variante pentru timpul liber. La fel și Cluj-Napoca, un alt oraș din Transilvania care va cuceri cu siguranță vizitatorii. Ambele sunt orașe foarte dezvoltate economic, iar acest lucru se vede în investițiile făcute. Nici Brașovul nu este de ignorat, o destinație ideală în orice sezon. În Brașov, partea și mai bună este că există variante superbe și în împrejurimi, la care se poate ajunge ușor chiar și cu transport în comun (în Poiana Brașov cu autobuzul, pe Valea Prahovei cu trenul).

Iași, Craiova, Constanța merită incluse pe listă. Craiova și Iași sunt orașe în creștere în ceea ce privește oferta turistică. Constanța vine de asemenea din urmă, oferind mai nou și alte variante pe lângă plajă și mare. Spre exemplu, acum există un Muzeu al Simțurilor și la Constanța, iar recent s-a inaugurat Roata Panoramică în stil londonez.