Iată câteva motive pentru care ar trebui să consumi linte

20 Sep 2021
Iată câteva motive pentru care ar trebui să consumi linte

Lintea este o plantă leguminoasă populară folosită cu preponderență în dietele vegetariene și vegane. Cu toate acestea, poate fi consumată de către oricine, iar valorile nutriționale demonstrează faprul că este un aliment sățios și sănătos.

Există mai multe tipuri de linte printre care amintim: Lintea galbenă, lintea maro, lintea puy (linte verde franceză), lintea verde și lintea neagră (Beluga). În funcție de tip aceasta poate avea valori nutriționale puțin diferite, dar diferența majoră este în cazul metodelor de gătire.

Lintea este un aliment care face parte din aceeași familie precum mazărea, soia, fasolea și năutul. Cu toate acestea, beneficiile lintei și faptul că este un aliment mult mai ușor de gătit decât celelalte menționate duc lintea în topul multor diete vegetariene și vegane.

Spre exemplu, lintea galbenă are nevoie doar de 10-20 de minute timp de fierbere, iar lintea maro are nevoie de 20-30 de minute de fierbere. Cu toate acestea, putem spune că lintea maro este cel mai folosit timp de linte deoarece mai mulți oameni preferă gustul acesteia și își menține și forma pe durata gătirii.

Acest aliment originar din Orientul Mijlociu are numeroase beneficii și poate fi gătit ușor sub formă de supe, salate, tocănițe sau alături de orez, curry și diferite sosuri.

Deși proprietățile lintei diferă de la un tip la altul, în general, în 100 de grame de linte se găsesc: 30,5 de grame de fibre, aproape 26 de grame de proteine, 60 de grame de carbohidrați, 2 grame de glucide, 1 gram lipide, vitaminele A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, E, C și K, dar și minerale precum calciu, fier, zinc, magneziu, fosfor, potasiu și aminoacizi.

Lintea este o sursă bună de minerale care ajută la menținerea sănătății sistemului osos, dar are și alte beneficii precum faptul că protejează inima datorită faptului că ajută la scăderea colesterolului rău și a tensiuni arteriale. De asemenea, tot lintea susține sistemul digestiv datorită fibrelor și tot datorită lor reglează nivelul de zahăr din sânge.

În concluzie, lintea este un aliment pe care ar trebui să-l consumi, mai ales dacă ai luat decizia de a urma o dietă alimentară vegetariană sau vegană. Aceasta va contribui la sănătatea corpului tău și îi va da acestuia o parte importantă dintre nutrienții de care are nevoie.

Poți comanda linte și alte alimente bio de pe Verdesco, un magazin online specializat în vânzarea de produse bio, fără gluten și fără zahăr.