Este mai dificil să înveți o limbă străină ca adult?

Credința populară ar fi că de la o anumită vârstă nu se mai poate învăța o limbă străină. Sau, cel puțin, se crede că procesul de învățare e mai eficient în copilărie. Însă care este adevărul? Este mai dificil să înveți o limbă ca adult? Putem deja să răspundem la această întrebare spunându-ți că nu, nu este mai complicat, însă preferăm să detaliem în acest articol de ce nu există vârstă limită pentru a învăța noi limbi străine.

 

De unde vine ideea de limită de vârstă pentru a învăța o limbă străină?

De câteva decenii, o teorie a fost dezbătută în rândul lingviștilor și specialiștilor în învățarea limbilor străine: ipoteza perioadei critice. Conform acestei teorii larg răspândite, există o vârstă la care ar fi mai dificil să dobândești o a doua limbă, deoarece plasticitatea creierului și facultățile cognitive scad.

Este adevărat că odată cu înaintarea în vârsta structura creierului se modifică, dar înseamnă asta că nu mai este posibil să înveți o limbă după primii 12 ani de viață? Gândește-te la toți oamenii care vorbesc 3, 4, 5 limbi sau chiar mai multe limbi diferite. Le-au învățat oare pe toate în copilărie? Cu siguranță nu. Din această perspectivă, această idee de „perioadă critică” este acum considerată drept una controversată în rândul specialiștilor.

Studiile recente par să arate că este posibil să înveți o a doua limbă la orice vârstă. Această învățare nu va fi mai dificilă, va fi doar diferită, pentru a se adapta la creierul adult.

 

Niciodată nu ești prea bătrân pentru a învăța o limbă străină

Am stabilit, niciodată nu este prea târziu să înveți o limbă străină! Într-adevăr, dacă cei mai tineri pot asimila fără dificultate informațiile noi, adulții pot învăța (în adevăratul sens al cuvântului). Aici se face distincția între copiii și cei adulți.

Însuşirea unei limbi la copii este instinctivă, adesea realizându-se prin ascultare şi imitare. Adultul, în schimb, o va învăța cu ajutorul capacității de a înțelege conceptele dobandite de-a lungul vieții și grație experienței sale.

Singura fațetă a limbajului care poate cauza probleme elevului adult este aceea a accentului. De-a lungul anilor, o ureche neantrenată poate deveni „ermetică” la anumite sunete. Dacă acestea din urmă lipsesc din limba maternă, acestuia îi va fi mai dificil să le reproducă identic, deoarece nu le aude corect.

Chiar și așa, dat fiind faptul că majoritatea dintre noi petrecem destul de mult timp online, cu siguranță am auzit deja melodii, podcasturi, interviuri sau filme în alte limbi străine. Dacă ai ascultat melodii în limba engleză de la o vârstă fragedă, de exemplu, există șanse mari ca urechile tale să poată percepe toate sunetele limbii lui Shakespear.

 

Principalele avantaje ale învățării unei noi limbi ca adulți

Ca adult, poți învăța cu ușurință o limbă străină datorită diverselor beneficii de care copiii nu se bucură. Care sunt acestea? 

 

Experiența elevului adult

În principal, datorită experienței tale, învățarea unei a doua limbi se poate face fără dificultate. În timpul vieții tale, ai învățat să faci asocieri între diferite concepte și ai stocat cunoștințe vaste care acum te vor ajuta. Dacă ți se spune, de exemplu, că un cuvânt este verb, vei ști imediat cum să îl folosești în propoziții. În cazul copiilor, mai ales al preșcolarilor, primul pas este explicarea conceptului de verb și abia apoi explicarea înțelesului cuvântului.

Concentrarea și abilitatea de a învăța 

Spre deosebire de un copil, tu poți rămâne concentrat mai mult timp asupra unei sarcini. În mod similar, poți efectua exerciții mai complexe care vor face învățarea mai rapidă. Pe de altă parte, știi deja tehnicile de memorare care funcționează pentru tine și care te fac mai eficient.

Ești mult mai motivat

Copiii au tendința să amâne sau să lungească procesul de învățare, fiind mereu atrași de activități noi. Ca adult, nu vei avea probleme în a găsi motivația necesară, deoarece cunoști avantajele pe care ți le aduce stăpânirea unei limbi străine. Mai exact, ai capacitatea de a vedea beneficiile pe care abilitățile lingvistice ți le pot aduce pe termen lung.

Învățarea unei limbi străine la vârsta adultă nu este mai dificilă decât atunci când ești copil. Este doar o experiență diferită! Cu siguranță, nu vei avea aceeași capacitate de a „absorbi” informațiile noi, dar poți pune accentul pe multe atuuri, precum experiența, memoria sau capacitatea de concentrare, care îți vor face învățarea mai ușoară decât crezi. În plus, atunci când un adult decide să învețe o nouă limbă, o face din propria alegere și pentru un anumit scop. Putem presupune atunci că motivația va fi mult mai mare, caz în care și rezultatele se vor vedea mai rapid.

 

Te-am convins să începi cursuri de limbi străine? Alege între cursurile de engleză sau cele de germană oferite de centrul lingvistic Twinkle Star. 

Află nivelul lingvistic parcurgând testul grila și afli răspunsul la final: https://bit.ly/test-nivel-engleza