Dezinfecția și dezinsecția: două proceduri diferite, dar importante pentru igienă

23 Nov 2021
Dezinfecția și dezinsecția: două proceduri diferite, dar importante pentru igienă

Dezinfecția și dezinsecția sunt două proceduri complet diferite, care sunt adesea confundate din cauza denumirilor similare. Una este de a elimina microbii dăunători, în timp ce cealaltă este de a elimina insectele – în special dăunătorii din alimente. Ceea ce au în comun este importanța igienei.

Dezinfecția – eliminarea microorganismelor

Procedura de dezinfecție este una dintre activitățile de igienă de bază desfășurate în fiecare zi, în primul rând în instituțiile medicale și, de asemenea, oriunde are loc producția sau procesarea alimentelor. Pot fi afectate diferite tipuri de suprafețe și obiecte, precum și suprafața corpului uman sau a apei.

Performanța precisă a procesului, folosind tehnici adecvate, distruge toate microorganismele, ciupercile, virușii și bacteriile, inclusiv cele patogene. O firmă DDD efectuează dezinfecția folosind metode chimice (dezinfectanți speciali) sau metode fizice (de exemplu, temperatură ridicată – opărire, radiații UV, radiații ionizante).

Dezinsecție – combaterea dăunătorilor

Dezinsecția este în primul rând o luptă împotriva insectelor considerate a fi dăunătoare. Pot fi atât dăunători domestici persistenți, de exemplu gândaci, ploșnițe, furnici, molii, țânțari și muște, cât și insecte care atacă lemnul sau, de exemplu, purici și păduchi. Termenul dezinsecție poate include și îndepărtarea cuiburilor de viespi.  Procedura poate fi efectuată atât în ​​clădiri rezidențiale, cât și la locurile de muncă, precum și în spații deschise (de exemplu, pulverizarea împotriva țânțarilor).

Dezinfecția profesională – aplicare și metode

Dezinfecția aduce cele mai bune rezultate atunci când este efectuată într-o manieră profesională. Metodele profesionale de decontaminare sunt utilizate în principal:

  • în incinta defunctului și a bolnavilor
  • în unitățile de reproducere după animale moarte
  • în diferite tipuri de instalații după inundații
  • în fântâni și rezervoare de apă
  • în vehicule, în special pentru transportul alimentelor

Cel mai adesea, în acest scop sunt utilizate echipamente avansate de dezinfecție fizică și substanțe chimice. Selecția metodelor se efectuează în conformitate cu condițiile existente într-o anumită unitate. Tratamentele de dezinfecție sunt precedate și de igienizare în profunzime, adică spălare și curățare, care permite îndepărtarea inițială a microorganismelor și permite un consum mai mic de dezinfectanți.

Cum se efectuează o dezinfecție eficientă?

Există multe modalități de a lupta împotriva microbilor și a infecțiilor, precum și de a ucide toate tipurile de insecte. În funcție de situație, le poți folosi singur sau poți opta pentru ajutorul unor profesioniști. Dezinsecția și dezinfecția profesionale sunt cu siguranță mai eficiente – firmele autorizate să efectueze lucrări de acest tip pot folosi agenți de înaltă clasă, care sunt mai eficienți decât cei disponibili în general și au echipamente avansate (de exemplu, pentru fumigație, abur, congelare etc.). În plus, profesioniștii iau întotdeauna măsurile de precauție corespunzătoare, astfel încât să nu existe riscuri pentru personal.