Detii un imobil intr-o alta localitate? Iata cine ti-l poate administra!

Autor: AllProWeb
30 Jul 2019
Detii un imobil intr-o alta localitate? Iata cine ti-l poate administra!

Inchirierea unei proprietati, indiferent ca in discutie intra o casa, un apartament sau un spatiu/imobil de birouri, necesita parcurgerea unor pasi importanti pe care nu toti proprietarii sunt dispusi sa ii faca, fie din lipsa de timp, fie din comoditate. Prin urmare, este nevoie de o solutie viabila, care sa scuteasca proprietarii de astfel de griji. Vestea buna este ca o asemenea solutie exista, aceasta materializandu-se in colaborarea cu o companie in al carei obiect de activitate intra si serviciile de administrare imobile.

Specialistii care isi desfasoara activitatea intr-o companie care ofera si servicii de administrare imobile fac posibil ca proprietarii sa scape de stres si de eventualele probleme pe care le poate induce inchirierea caselor sau apartamentelor. Astfel de servicii se adreseaza persoanelor fizice si juridice, deopotriva, persoane care locuiesc la distanta de localitatea in care detin imobilul pentru care cauta chiriasi sau persoane care, din diverse alte motive, evita sa se implice direct in acest proces.

Motive pentru care administrarea imobilelor prin terti reprezinta o optiune viabila

In Romania, inchirierea imobilelor este o practica frecventa, in crestere de la an la an. Imobilele din orasele mari, precum Bucuresti, Constanta sau Brasov, devin o buna sursa de venit pentru proprietarii care le inchiriaza. De astfel, numeroase persoane cu domiciliul in alte localitati sau chiar in strainatate, achizitioneaza imobile, cu scopul de a le inchiria ulterior, in orase in care exista industrie, implicit locuri de munca si posibilitati de business, centre universitare si alte facilitati pentru care locuitorii tarii decid sa se mute in acestea. Poate fi vorba despre vile, apartamente, birouri sau imobile cu alte functiuni.

Desi astfel de investitii se dovedesc profitabile, administrarea lor le poate impune dificultati proprietarilor, cu atat mai mult daca domiciliaza departe de orasul in care detin imobile. Urgentele care pot sa apara in timpul inchirierii necesita rezolvare imediata, imposibil de asigurat daca proprietarii nu locuiesc in apropiere.

Potrivit specialistilor de la Imobilis.ro, in situatia in care proprietarii decid sa fie reprezentati de o terta persoana (in speta, o firma care ofera astfel de servicii). in scopul administrarii imobilelor, trebuie sa se asigure de faptul ca firma in cauza are experienta necesara pentru:

 • a face o promovare exemplara a imobilului de inchiriat;
 • a selecta clientii dispusi sa incheie un contract de inchiriere pe termen lung si sa plateasca o chirie care sa multumeasca proprietarul;
 • colectarea chiriei de la chiriasi, in fiecare luna;
 • gestionarea corecta a sumelor de bani primite drept chirie, inclusiv prin plata facturilor la utilitati, impozitelor si taxelor;
 • comunicarea eficienta cu chiriasii si cu vecinii, daca este cazul;
 • disponibilitatea de a raspunde promt la solicitarile chiriasilor, atunci cand sunt necesare reparatii sau lucrari de intretinere in imobil;
 • intocmirea documentelor necesare la inchiriere: contract de inchiriere, proces verbal de predare – primire a bunurilor din imobil etc;
 • inregistrarea contractului de inchiriere;
 • asigurarea imobilului;
 • vizitarea periodica a imobilului;
 • gasirea in cel mai scurt timp a unor noi chiriasi, atunci cand imobilul se elibereaza.

In concluzie, avantajele colaborarii cu o firma care asigura servicii de administrare imobile este o solutie optima pentru toti proprietarii care nu isi doresc griji in plus, ci doar sa primeasca chiria in contul bancar.