De ce lucruri trebuie să ții cont când vrei să cumperi viitoarea ta locuință

13 Jan 2022
De ce lucruri trebuie să ții cont când vrei să cumperi viitoarea ta locuință

Urmează să faci marele pas și să îți cumperi o casă nouă?  Atunci ar trebui să te pregătești pentru toate provocările care vor apărea pe parcursul acestui proces. Însă, pentru a evita situațiile stresante, dar și costurile în plus, ar fi ideal să îți faci o listă cu lucruri esențiale pe care ar trebui să le verifici în ceea ce privește achiziționarea unei noi locuințe. Iar pentru început, iată câteva aspecte importante pe care nu ar trebui să le treci cu vederea!

Legitimitatea dezvoltatorului imobiliar

Atunci când vrei să cumperi o casă nouă este esențial să te interesezi de legitimitatea dezvoltatorului imobiliar, mai ales dacă urmează să achiziționezi proprietatea direct de la acesta, fără să existe un alt intermediar. Așadar, ar fi indicat să verifici anumite recenzii din partea altor cumpărători, dar și alte proiecte mai vechi ale aceluiași dezvoltator. De asemenea, dezvoltatorii imobiliari care au ceva de ascuns refuză de obicei plata în rate sau prin credit bancar, acceptând doar plata cash. În astfel de situații, dezvoltatorii știu că băncile efectuează diferite verificări, pentru a vedea dacă întregul imobil îndeplinește anumite cerințe.

Materialele folosite pentru construcția imobilului

Poate că de multe ori este mai important un loc de parcare sau suprafața proprietății, decât materialele de construcție folosite. Însă, de acestea depinde durabilitatea și valoarea casei, în timp. Așa că ar fi ideal să discuți cu un arhitect sau cu un inginer despre structura de rezistență a casei, dar și despre calitatea materialelor de construcție folosite. Ar fi indicat să ceri dezvoltatorului imobiliar Cartea Construcției, un document important care cuprinde toate etapele procesului de construcție, dar și informații despre calitatea materialelor folosite. Pe baza acestui document vei putea face o analiză amplă asupra construcției și vei știi dacă vor fi necesare cheltuieli în plus pentru izolarea pereților sau pentru diverse renovări sau reparații. Un alt aspect de care ar trebui să ții cont atunci când cumperi o casă nouă este faptul că legea îl obligă pe dezvoltator să asigure o garanție a structurii de rezistență, valabilă 50 de ani.

Prețul actelor de vânzare

Cumpărarea unei case nu implică doar prețul imobilului ci și alte costuri adiționale, pe care va trebui să le iei în calcul și să le scazi din bugetul stabilit. În calitate de cumpărător va fi nevoie să plătești o taxă de intabulare către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. De asemenea, taxa aplicabilă actului de vânzare cumpărare diferă în funcție de tipul de cumpărător. Spre exemplu, pentru persoanele fizice, taxa reprezintă 0,15% din prețul vânzării, iar pentru o persoană juridică valoarea taxei este de 0,5%. 

Pe lângă aceste taxe va fi nevoie să plătești și onorariul notarului care se va ocupa de întocmirea actelor, atât pentru antecontract, cât și pentru contractul de vânzare-cumpărare al proprietății.

Amplasamentul și localizarea

Unul dintre cele mai important aspecte în ceea ce privește cumpărarea unei case este localizarea acesteia. Este necesar ca viitoarea ta locuință să fie amplasată în apropiere de punctele tale de interes – cum ar fi locul de muncă, școli și grădinițe, clinici medicale, magazine, săli de sport, parcuri, etc. De asemenea, ar fi bine să iei în considerare și locul în care este amplasat imobilul în cadrul unui complex rezidențial, astfel încât să poți ajunge cât mai ușor către locurile de parcare și către restul facilităților. Totodată ar trebui să verifici dacă în apropierea complexului se construiesc și alte proiecte rezidențiale, ce mijloace de transport în comun circulă în zonă și cât de sigur este întregul cartier.

Starea instalațiilor și racordarea la utilități

Dacă alegi să cumperi o casă nouă ar trebui să acorzi o atenție deosebită utilităților, astfel încât să te asiguri că ai acces la apă caldă și apă rece, electricitate, gaze, cablu TV și internet. În cazul în care locuința nu beneficiază de aceste dotări va trebui să plătești în plus pentru fiecare serviciu suplimentar. Îți recomandăm să verifici și instalațiile, pentru că cele mai neplăcute probleme pot apărea din cauza țevilor, așa că ar trebui să te asiguri că acestea sunt montate corespunzător.

Așadar, acestea sunt doar o parte din principalele aspecte pe care trebuie să le iei în calcul atunci când îți dorești să cumperi o locuință nouă. Fie că optezi pentru un apartament modern într-un ansamblu rezidențial sau pentru o vilă într-un complex premium, oricare dintre aceste două variante necesită timp de gândire. Iar dacă îți dorești să te muți într-un loc liniștit, aproape de natură, dar și de oraș, poți căuta terenuri și case premium de vânzare în Dumbrava Vlăsiei.