De ce este nevoie de verificarea tehnică periodică a centralei termice?

03 Apr 2020
De ce este nevoie de verificarea tehnică periodică a centralei termice?

Centrala termică funcționează în fiecare zi pentru a asigura tot necesarul de apă caldă și încălzire de care ai nevoie ca să te bucuri de un confort în interiorul locuinței tale. În medie, aceasta este folosită aproape 1.400 de ore pe an si, astfel, duce la uzura treptată a instalației sau apariția erorilor. Din acest motiv, este necesar să ai în vedere revizia echipamentului tău de încălzire.

Ce reprezintă verificarea tehnică periodică a centralei?

Revizia periodică a centralelor pe gaz este obligatorie prin lege, însă această verificare trebuie să fie totodată și un act responsabil din partea fiecărei persoane care deține un astfel de echipament pentru încălzirea casei. 

Iată ce trebuie să verifice un specialist pentru a autoriza buna funcționare a centralei termice:

  • Integritatea aparatului și menținerea sa în condițiile inițiale;
  • Alimentarea cu gaze naturale, apă și energie electrică;
  • Etanșeitatea circuitelor de combustibil gazos și de apă;
  • Existența unor urme de rugină sau scurgeri la nivelul îmbinărilor cu garnituri;
  • Funcționarea sistemelor de reglare și protecție;
  • Eficiența circuitului de evacuare a gazelor arse;
  • Dispozitivele de control și siguranță (valve, debitmetru, termostat, filtre, schimbător de căldură, etc);
  • Funcțiile de reglare și protecție la cald;
  • Reglarea parametrilor de intrare, măsurarea parametrilor de funcționare și înregistrarea acestora în rapoarte de verificare;

În funcție de starea centralei termice, revizia inițială poate conduce la verificări mult mai precise, reparații sau chiar necesitatea înlocuirii sistemului de încălzire. În cazul în care evaluarea tehnică îți indică defecțiuni care ți-ar putea pune siguranța în pericol ori care conduc la creșterea costului total la încălzire, click aici pentru a alege o nouă centrală termică. Un sistem modern îți va asigura tot confortul de care ai nevoie, fără costuri suplimentare, incidente sau emisii de noxe dăunătoare mediului înconjurător.

Cine poate efectua revizia tehnică periodică a centralei?

O verificare tehnică trebuie efectuată, de preferat, in perioadele de primăvara și vară, înainte ca afară se se facă frig și să înceapă sezonul de instalări. Odată la doi ani, orice proprietar este obligat prin lege să efectueze o revizie, însă este recomandat ca fiecare utilizator să se asigure anual de funcționarea în siguranță a centralei, pentru a beneficia de prelungirea duratei de viață a echipamentului. Evaluarea centralei termice poate fi făcută doar de către o persoană autorizată ISCIR – Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat.

De ce trebuie efectuată verificarea centralei termice?

Inspecția tehnică periodică este necesară, în primul rând, pentru siguranța ta și a familiei tale. Apoi, un aparat care nu funcționează în parametrii optimi are consum mult mai ridicat, iar factura ta va fi mai mare. 

Pe lângă toate beneficiile pe care ți le oferă verificarea tehnică periodică a centralei, este totodată vorba și despre respectarea legii. Furnizorul de gaze naturale îți poate sista alimentarea cu combustibil dacă, cel puțin o dată la doi ani, nu efectuezi o revizie tehnică.

Uzura treptată a pieselor centralei termice poate conduce la defecțiuni majore, de aceea este important să efectuezi anual verificările tehnice pentru a te asigura că centrala funcționează în parametrii optimi și în condiții maxime de siguranță.