De ce este important să porți haine comode și călduroase iarna

04 Nov 2019
De ce este important să porți haine comode și călduroase iarna

Sezonul rece și-a făcut deja simțită prezența, iar acesta este un motiv foarte bun să îți reorganizezi garderoba, astfel încât să te pregătești pentru condițiile meteo neprietenoase. Specialiștii recomandă ca, pentru toamnă și mai ales pentru iarnă, să optăm pentru ținute călduroase, care să ne asigure confortul termic necesar. 

Există o mulțime de motive care sprijină această recomandare; așadar, de ce este important să purtăm haine comode și călduroase pe parcursul iernii?

Iarna suntem mai predispuși la răceli și viroze 

Iarna răcim mai des decât în alte perioade ale anului, iar explicația este cât se poate de simplă: din cauza frigului, sistemul imunitar încetinește, astfel că suntem mai predispuși la cunoscutele gripe sezoniere. De asemenea, frigul favorizează transmiterea virusului gripal, aceasta fiind o cauză a faptului că învelișul lipidic devine mai dur sub influența temperaturilor scăzute. Drept consecință, virusul va fi mai activ și mai rezistent, iar riscul ca acesta să producă o infecție crește considerabil. 

Predispoziția la bolile specifice sezonului rece este influențată de o serie de factori, precum:

  • Vârsta – persoanele de peste 65 de ani se îmbolnăvesc mai ușor iarna;
  • Condițiile de lucru sau chiar lipsa confortului termic de acasă;
  • Afecțiunile inimii, ale plămânilor și ale ficatului slăbesc imunitatea și creează o predispoziție mai mare la aceste boli. 

Având în vedere riscul îmbolnăvirii, iarna, hainele și încălțămintea adecvate ne pot ajuta să ne menținem temperatura corpului la un nivel optim. 

Câteva sfaturi pentru a face față frigului în anotimpul rece 

Există o serie de măsuri pe care le poți lua pentru a preveni disconfortul și afecțiunile cauzate de temperaturile scazute ale iernii. Urmează sfaturile de mai jos, care te vor ajuta să faci față frigului în anotimpul rece: 

  • Asigură-te că în camera în care dormi este o temperatură de minimum 21 de grade Celsius. Încălzește corespunzător toate celelalte spații din locuința ta pe care le folosești frecvent, așa cum este baia.
  • Consumă preparate și ceaiuri calde, care te vor ajuta să lupți cu frigul. Alimentația bazată pe vitamine și nutrienți este importantă mai ales pe timpul iernii, pentru a consolida sistemul imunitar. 
  • Fă mișcare de câte ori ai ocazia, deoarece sportul este un element important pentru a ține departe bolile sezoniere și nu numai. 
  • Poartă haine groase și apelează la layering, o tehnică ce te va ajuta să îți păstrezi corpul cald. Alege geci de iarnă sport 4F  pe care le poți purta în zilele geroase, dar și pe pârtia de schi. 
  • Optează pentru articole vestimentare din lână sau din fleece, care îți vor asigura confortul termic dorit. 

Pentru a face față zilelor de iarnă, hainele călduroase sunt esențiale. Pe lângă acestea, alimentele consumate au un rol important, la fel și temperatura ambientală a casei sau a biroului.