De ce este important să ai permanent asigurare de locuință PAD și facultativă

Autor: Smart PR
18 Sep 2020
De ce este important să ai permanent asigurare de locuință PAD și facultativă

Conform legislației din România, orice persoană care deține o proprietate imobiliară de tip rezidențial (casă / vilă sau apartament / garsonieră) este obligată să încheie o poliță PAD, adică o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale. Aceasta acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor. Poate nu vei primi amendă pentru lipsa acestei asigurări, dar trebuie să ai în vedere riscurile la care te supui.

Lipsa asigurării PAD înseamnă că, în caz de cutremur major sau altă catastrofă care ar avaria sau distruge locuința, vei suporta integral costurile. Autoritățile nu mai oferă în ultima perioadă ajutoare financiare pentru astfel de cazuri ale persoanelor care și-au asumat personal riscurile, ignorând obligativitatea legală în ceea ce privește asigurarea. Conform statisticilor actuale, doar 20% dintre locuințele din România au o astfel de asigurare valabilă.

O asigurare PAD, pe care o poți cumpăra online aici, nici nu are un cost ridicat – doar 10 euro pe an pentru suma asigurată de 10.000 de euro și 20 euro pe an pentru suma de 20.000 de euro (se alege o variantă în funcție de tipul de locuință). Ca și o asigurare facultativă pentru locuință, polița PAD se poate încheia la una dintre companiile de asigurare ce oferă astfel de servicii. Ideal este să colaborezi cu un broker de asigurări așa cum este AtA – Asistent in Brokeraj, firmă cu experiență relevantă pe piață. Poți afla online toate detaliile despre asigurări și poți folosi calculatorul de preț pentru asigurare locuință.

Spre deosebire de polița PAD, polița facultativă pentru locuință este mult mai complexă și poate asigura în totalitate proprietățile rezidențiale, acoperind inclusiv alte tipuri de riscuri. Atenție, pentru a încheia o poliță facultativă, este necesar să se contracteze și polița PAD. Practic, asigurarea facultativă preia riscurile doar suplimentar asigurării obligatorii. În cazul unui incident, spre exemplu un cutremur cu daună totală, pentru o asigurare de 50.000 de euro pentru o casă, valoarea de 20.000 de euro este acoperită de polița PAD și doar diferența de 30.000 de euro este oferită prin prisma celeilalte polițe.

Cu o asigurare facultativă, asiguri locuința exact așa cum vrei, inclusiv bunurile de valoare – mobilier, electronice, electrocasnice, alte bunuri de preț. Unele companii de asigurare oferă clauze speciale pentru asigurare bunuri casabile (ferestre, cabină de duș) sau pentru centrala termică (inclusiv pentru avarii accidentale, de exemplu supratensiune pe rețea). Poți include și clauze de răspundere civilă și multe altele. Nu mai contează dacă ai suferit o inundație din cauza unor vecini, proprietatea ta va fi asigurată complet dacă ai ales cu grijă produsul de asigurare și clauzele care te avantajează. Este ideal să colaborezi cu un broker precum AtA – Asistent in Brokeraj, care te va consilia și asista pentru a opta din start pentru cea mai avantajoasă ofertă de pe piață.

.