Cursul valutar pentru leul romanesc

06 Aug 2020
Cursul valutar pentru leul romanesc

Moneda romaneasca continua sa slabeasca, dar la ritm lent.

Moneda RON s-a slabit fata de euro saptamana trecuta, ca raspuns la noile cresteri de cazuri de covid-19 si ingrijorarile generate de lipsa previzibilitatii reglementare, care a starnit anxietate in randul investitorilor aversa riscurilor.

Moneda noastra a slabit cu 0,4% fata de euro la saptamana trecuta, iar cursul oficial de schimb anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atins un nou nivel ridicat de 4,84 RON pentru 1 EUR. De la începutul acestui an, RON a pierdut cu 2% fata de EUR.

Analistii chestionati de trusturile de presa arata un curs valutar BNR estimat de 4,85 RON pe EUR, adica in crestere. Cu toate acestea, unii analisti vad riscuri de slabire brusca: Un avertizat sumbru despre ratele ar putea ajunge de pana la 5 RON pe EUR pana la sfarsitul lunii septembrie, dar astfel de scenarii sunt destul de pesimiste si sunt utilizate in testele de stres.

Cel mai recent sondaj CFA realizat in Romania (care indica 4,85 RON fata de euro pana la sfarsitul anului) este destul de invechit, intrucat nu au anticipat ultimele actiuni ale Guvernului. In prezent, asteptarile nu s-au consolidat inca, deoarece incertitudinea ramane ridicata, intrucat Guvernul nu a venit cu o prespectiva clara pentru perioada urmatoare.

De exemplu analistul sef al BCR considera ca investitorii straini trebuie sa se aatepte la o marja de risc mai larga, după ultimele actiuni ale Guvernului, ca urmare a corectarii cursului de schimb.

Pe o nota mai agresiva, Hotnews citand un dealer fara nume, vorbeste despre un ‘atac speculativ’ la care banca centrala nu este in masura sa raspunda. Banca centrala se aateapta ca Guvernul sa realizeze ca noile masuri sa aiba si o crestere a costurilor de finantare pe care trebuie sa le plateasca pe piata datoriilor primare ale guvernului, a explicat dealerul. Astfel, banca centrala pare sa astepte inainte de a lua o pozitie în ceea ce priveste politica monetara pe care trebuie sa o urmeze ca raspuns la provocarile complexe.

Între timp avem un curs bnr azi de aproximativ 4.8351 RON pentru un euro si o medie a tranzactiilor monetare de 4.90 RON pentru un euro.