Cum se face vinul: Secretele licorii bahice

Vinificarea este procesul de producere a vinului și include totalitatea etapelor parcurse de must până la transformarea lui în vin. Pentru obținerea unui vin de calitate, toate aceste etape trebuie respectate. Calitatea vinului depinde în mare măsură de felul în care decurge acest proces. 

Pentru a înțelege mai bine ce implică procesul de producere a unui vin bun, vom parcurge împreună etapele pe care le urmează un producător de vin.

Recoltarea și selectarea strugurilor 

Nu există o dată specifică pentru recoltarea strugurilor. Perioada potrivită pentru culegerea lor depinde de soi și de condițiile meteo. 

După recoltare sau în timpul recoltării, este parcursă o altă etapă necesară pentru obținerea unui vin de calitate – selectarea strugurilor. 

Dezbrobonirea: eliminarea ciorchinilor 

Separarea boabelor de struguri de pe ciorchine poartă numele de dezbrobonire. Acest proces se realizează cu un utilaj numit desciorchinător sau dezbrobonitor. 

Astfel, vinul se limpezește mai repede, are o culoare plăcută și o cantitate mai mare de alcool. Mai mult decât atât, ciorchinele dă vinului un gust ierbos și este bine să fie eliminat. 

Zdrobirea și presarea strugurilor 

Ustensila utilizată în gospodării pentru zdrobirea strugurilor poartă numele de zdrobitor.

Pentru zdrobirea strugurilor sunt folosite și presele, continue sau discontinue, care pot fi acționate mecanic, hidraulic sau pneumatic.

Fermentația vinului 

Fermentația vinului este un proces prin care drojdiile consumă zahărul, transformându-l în alcool etilic și dioxid de carbon. Atunci când producătorii controlează fermentația, controlează implicit și aroma vinului. 

Procesul de fermentație a vinului constă în trei etape: 

  • fermentația inițială 
  • fermentația tumultoasă 
  • fermentația finală 

Limpezirea vinului. Cele mai utilizate metode 

Limpezirea vinului începe după încheierea fermentației în mod natural. Producătorii de vinuri folosesc, însă, și alte metode pentru o limpezire mai rapidă a acestuia: filtrarea, centrifugarea, pasteurizarea, adaugarea de cleiuri. 

Îmbutelierea vinului în sticle 

Îmbutelierea în sticle se realizează manual sau mecanizat, vinul fiind apoi pus la învechire în condiții optime. Îmbutelierea vinului se face în recipiente din sticlă, iar dopurile sunt făcute din plută. Sticlele de vin trebuie păstrate cu dopul în jos, în poziție oblică. 

Etichetarea sticlelor de vin 

După îmbuteliere, următorul pas este reprezentat de etichetarea sticlelor. Pentru o și mai bună comercializare, există și etichete pentru sticle personalizate de vin.

Drumul unui vin bun începe odată cu recoltarea și se termină abia după ce este degustat, iar fiecare etapă are o importanță deosebită în obținerea unui vin de calitate, care să le încânte papilele gustative chiar și celor mai pretențioși degustători.