Cum sa te testezi acasa pentru COVID-19?

27 Oct 2021
Cum sa te testezi acasa pentru COVID-19?

Testele rapide antigen sunt accesibile la pret si se utilizeaza cu usurinta de catre orice persoana. Aceste teste antigen Covid-19 permit utilizatorilor fara simtome sa afle daca sunt infectati cu noul coronavirus. Pe piata se gasesc teste rapide antigen de doua tipuri:

  • Test Rapid Saliva Antigen COVID-19
  • Test Rapid Nasal Antigen

De asemenea, exista si teste rapide COVID-19 care pot identifica inclusiv tulpina Delta. Aceste teste poti fi achizitionate din farmacii sau de pe site-urile de profil la preturi foarte accesibile. Incearca aici daca vrei sa beneficiezi de teste COVID-19 ieftine.

Avantajele testarii rapide

In timp ce alte teste de diagnosticare pentru COVID-19, cunoscute sub numele de teste PCR, cauta material genetic din virus, testul antigen cauta proteinele coronavirusului (antigene virale) in secretia prelevata din nas sau saliva de la o persoana posibil infectata. Testele PCR necesita echipamente scumpe si specialisti pentru prelevare si rezultatele pot fi primite in cateva zile. In schimb, testele antigen pot fi efectuate acasa, intr-un laborator sau intr-un cabinet medical si ofera rezultate in aproximativ 15 minute.

Testele rapide ajuta la identificarea COVID-19 la persoanele care nu prezinta simptome. Acest lucru contribuie la reducerea raspandirii virusului si la izolarea si tratarea persoanelor inainte de a prezenta simptome specifice.

Cum sa utilizezi testele rapide de antigen pentru COVID-19

Testele rapide COVID-19 sunt usor de utilizat. Urmeaza pasii de mai jos pentru a te testa corect acasa si pentru a primi rezultate relevante. De retinut este faptul ca daca un test nu este efectuat corect, acesta va oferi rezultate neconcludente si trebuie refacut.

1.Indeparteaza ambalajul – Asigura-te ca ai spatiu suficient pentru articolele din kit-ul de testare:

  • tampon steril
  • tub tampon de extractie
  • cititor de casete de testare

2. Colecteaza proba nazala – Introdu tamponul steril in nara cu cea mai mare secretie. In timp ce rotesti tamponul, introdu-l spre gat in ​​nara pana cand intalneste rezistenta la nivelul cornetelor. Nu aplica presiune. Roteste tamponul de 4 ori timp de aproximativ 15 secunde pe peretele nazal si scoate-l din nara. Repeta cu acelasi tampon in cealalta nara. Nota: Probele trebuie colectate din ambele nari folosind acelasi tampon.

3.Adauga tamponul in tubul cu solutie speciala – In functie de marca/modelul testului rapid de antigen pe care il utilizezi, poate fi necesar sa introduci tamponul cu proba prelevata intr-o solutie speciala si sa storci secretia pentru un rezultat mai clar. In timp ce storci tubul, amesteca tamponul de mai mult de 10 ori.

4.Scoate tamponul in timp ce-l strangi – Scoate tamponul in timp ce strangi partile laterale ale tubului pentru a extrage lichidul din tampon. Daca nu strangi tubul, poti avea rezultate incorecte. Pune capacul tubului si treci la pasul urmator.

5.Pune cateva picaturi de proba din tub pe caseta de testare – Pune dispozitivul de testare pe o suprafata plana si aplica 3-5 picaturi din proba extrasa pe esantionul dispozitivului de testare. Asteapta 15 minute pentru a citi rezultatele.

Rezultatele unui test rapid antigen COVID-19

O linie colorata care apare in sectiunea de sus a ferestrei de rezultate, arata ca testul functioneaza corect. Aceasta este linia de control (C). Chiar daca linia de control nu este intensa, se considera ca testul a fost efectuat corect. Daca nu este vizibila nicio linie de control, testul este invalid. Pentru un rezultat neconcludent, testul trebuie refacut.

In cazul unui rezultat pozitiv, in sectiunea inferioara a ferestrei de rezultate apare o linie colorata. Aceasta este linia de testare (T). Chiar daca linia de testare este foarte slaba sau nu este uniforma, rezultatul testului trebuie interpretat ca un rezultat pozitiv.