Cum să alegi un monitor dacă ești gamer înfocat

Calculatoarele sunt create din mai multe componente, fiecare dintre aceasta având o funcție specifică și anumite limitări în conformitate cu nivelul tehnologiei din momentul în care au fost create. Chiar dacă unele componente sunt în topul liniei lor tehnologice, dacă trebuie să funcționeze împreună cu alte componente care sunt mai lente sau oferă performanțe mai scăzute, atunci și calculatorul per ansamblu va fi încetinit. 

Cea mai bună placă video din lume montată pe un calculator nu înseamnă nimic dacă terminalul este reprezentat de un monitor lent, cu niște culori palide. Pe de altă parte, un monitor cu un afișaj de top, asociat cu o placă video dintr-o generație mai veche, nu va putea să își pună în valoare toate performanțele. 

Din păcate, atunci când componentele lasă de dorit prin performanțele pe care le oferă, cea mai afectată este experiența de joc. Va trebuie să acorzi atenției întregului ansamblu de componente care îți formează calculatorul, înainte de a cheltui niște bani pentru un upgrade localizat. 

Ca regulă generală, monitoarele durează de obicei mai mult decât plăcile video, așa că merită să faci un efort financiar, pentru a obține în avans funcții pe care le vei putea utiliza pentru mai mult timp. Poți găsi aici monitoare de gaming de ultimă generație, care sunt extrem de performante, dar și accesibile ca buget. 

Dacă scopul principal al  monitorului pe care dorești să îl achiziționezi este activitatea de gaming, cele mai importante detalii sunt rata de refresh și timpul de răspuns mic. La fel de importante sunt și acuratețea culorilor, iar recomandarea generală este să te orientezi către un monitor cu un panou VA cu contrast ridicat. 

  • Din punct de vedere al rezoluției, regula este simplă: cu cât aceasta este mai mare, cu atât imaginea este mai bună. Un număr mai mare de pixeli contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea imaginii, dar această performanță este condiționată de o placă video adecvată. Majoritatea plăcilor video oferă un refresh rate de maxim 60HZ, pentru semnale 4K sau 5K. Dacă vrei să depășești 60 de cadre pe secundă, atunci investiția ta va fi cu adevărat importantă. 
  • Dimensiunea contează foarte mult atunci când vine vorba despre monitoare. Deoarece densitatea pixelilor afectează în mod direct calitatea imaginii, recomandarea specialiștilor este un monitor cu 109 ppi. O dimensiune de 32 de inchi este rezonabilă pentru lucrul la un birou obișnuit. 
  • Refresh rate. Și acest detaliu solicită valori mai mari. Rata de reîmprospătare exprimă numărul de actualizări pe secundă ale monitorului, cu informații noi. Refresh rate se măsoară în hertzi (Hz), iar valorile mai mari înseamnă imagini de o calitate superioară. Pentru gaming, se aceptă minim 75 Hz, în timp ce o valoare medie recomandată este de 120 Hz. 
  • Timpii de răspuns ai monitorului trebuie să fie cât mai mici, deoarece în timpul jocului orice întârziere poate fi fatală pentru personajul tău. Timpul de răspuns reprezintă durata de care are nevoie monitorul pentru a schimba pixelii individuali de la negru la alb. Un timp de mișcare mai lung înseamnă mișcare încețoșată, iar asta afectează direct experiența de joc.  Pentru gaming, cel mai mare timp de răspuns acceptat de la un monitor, este de 5ms, în timp ce monitoarele cu cel mai rapid răspuns oferă un timp de 0,5 ms. 
  • Când vine vorba despre tehnologia utilizată, poți alege dintre TN, IPS și VA. Cele mai ieftine și mai rapide monitoare sunt cele cu tehnologie TN. Dezavantajul lor este imaginea de o calitate mai slabă atunci când este vizualizată dintr-un unghi lateral. Tehnologia IPS oferă timp de răspuns mai mic și culori mai bune decât VA. Dacă vrei contrast de nivel superior, cea mai bună alegere sunt monitoarele VA. 

Ultima recomandare din acest articol se referă la alegerea unui monitor curbat. Acesta va oferi o experiență captivantă datorită câmpului vizual mai mare. Împreună cu alte tehnologii de ultimă generație, monitoarele curbate oferă o experiență mai puțin obositoare pentru ochi.