Cum recunoști un dezinfectant de calitate? 3 aspecte care fac diferența

Agenții contaminatori (fungii, virusurile, bacteriile etc) pot fi prezenți pe suprafețele de contact din mediul în care îți desfășori activitatea, atât acasă, cât și la birou. 

Aceștia pot fi aduși din exterior chiar de tine, de colegi, prieteni sau de cei dragi, găsind un mediu propice pentru dezvoltare pe zone precum: clanțe, pardoseli, mese, pervazuri, balustrade, obiecte de uz comun etc 

Un dezinfectant de calitate poate îndepărta un procent cât mai ridicat al agenților de risc de pe suprafețele posibil contaminate, datorită substanțelor biocide din formula sa. Vezi cum trebuie să alegi corect un astfel de produs:

Acțiunea asupra suprafețelor pe care sunt aplicați 

Cel mai bun dezinfectant pentru un anumit tip de suprafață trebuie să asigure eliminarea eficientă a unui număr cât mai variat de agenți contaminatori. 

Alege unu produs acreditat ca fiind unul cu acțiune: bactericidă (EN 13727, EN 16615), tuberculocidă (EN 143348), levuricidă (EN 13727, EN 16615), fungicidă (EN 13624, EN 13697), virucidă impotriva norovirusurilor, poliovirusurilor, coronavirusurilor, adenovirusurilor, rotavirusurilor. 

Consultă datele tehnice ale dezinfectantului ales. Pentru o acțiune optimă asupra suprafeței pe care este aplicat, asigură-te că produsul în cauză: 

  • permite o uscară fara urme, într-un timp redus 
  • garantează capacitate excelentă de acoperire 
  • este compatibil cu materiale sintetice sau metalice.   

Substanțele recomandate pentru dezinfectare 

Acțiunea eficientă a unui dezinfectant acreditat de standardele în vigoare este determinată de substanțele active din formula sa. Alege doar produse pentru dezinfecție ce conțin unul sau mai multe dintre următoarele ingrediente: 

  • apă oxigenată (peroxid de hidrogen): are caracter antiseptic și este recomandată doar atunci când este utilizată în formă diluată. Ideală pentru dezinfectarea plăcilor ceramice albe, deoarece are un puternic efect înălbitor.  
  • etanol (alcool): dacă îți dorești un dezinfectant universal, alege un produs cu o concentrație de cel puțin 70% etanol, ideal pentru orice tip de suprafață și cu acțiune dovedită asupra unei liste variate de bacterii, virusuri și fungi. 
  • acid peracetic: regăsit adesea în formulele produselor dedicate pentru dezinfectarea suprafețelor, sau a instrumentarului de lucru din cabinete sau blocuri operatorii. Are un efect coroziv puternic, de aceea, este indicată achiziționarea unui produs pentru dezinfecții cu cel mult 3% acid peracetic în formulă. 

Timpul de acțiune al dezinfectantului

Substanțele biocide, nivelul de concentrație al acestora în formulă sau vâscozitatea produsului reprezintă criteriile ce determină timpul de acțiune asupra suprafețelor posibil contaminate. Optează pentru dezinfectanți cu o acțiune cât mai rapidă (5-10 minute)

Descoperă dezinfectantul lichid de la Lime Medical, precum și alte produse certificate, pentru o dezinfectare optimă a suprafețelor cu care intri în contact.