Cum pregatim masinile pentru iarna? 4 Aspecte importante de luat in calcul

08 Oct 2021
Cum pregatim masinile pentru iarna?  4 Aspecte importante de luat in calcul

Chiar daca poate pentru unii conducatori auto poate parea putin cam prematur sa discutam despre pregatirea masinii pentru sezonul rece, orice sofer responsabil este constient de faptul ca cu cat ne pregatim mai devreme, cu atat riscam mai putin sa fim surprinsi de capriciile iernii. Din pacate, nu sunt deloc rare situatiile in care condicatorii auto amana pregatirea masinii pana in ultima clipa, astfel ca nu risca doar amenzi usturatoate, ci isi pot pune chiar viata intr-un real pericol. Pregatirea corespunzatoare a masinii pentru sezonul rece este departe de a fi un proces complicat sau costisitor, de aceea este recomandat ca lucrurile sa nu fie lasate niciodata pe ultima clipa.

Dincolo de frumusetile incontestabile ale iernii, stau ascunse o multime de provocari pentru soferi, provocari ce imbraca forma unor temperaturi foarte scazute, dar mai ales a unui carosabil aproape permanent umed si alunecos. Pentru ca este responabilitatea fiecaruia dintre noi sa ne pregatim asa cum se cuinve masinile pentru provocarile iernii, iata cateva detalii importante ce ar trebui puse la punct inainte ca sezonul rece sa se instaleze!

            Anvelopele

Trecerea de la anvelopele de vara la cele de iarna nu doar ca este un lucru esential, ci mai degraba am putea spune ca este unul obligatoriu. Anvelopele de vara sunt total nepotrivite pe un carosabil alunecos sau atunci cand temperaturile din exterior sunt foarte scazute, astfel ca au fost create pneurile de iarna. Acestea asigura in general performante foarte bune in conditii de iarna si pot preveni cu usurinta derapajele. Atunci cand temperaturile exterioare raman constant sub 7 grade Celsius, este momentul oportun sa fac utrecerea de la anvelopele de vara la cele de iarna.

            Inlocuirea pieselor auto uzate

Daca in urma unei inspectii tehnice reiese ca anumite componente ale masinii sunt uzate, recomandarea este aceea de a le inlocui cat mai curand. Anumite componente ale masinii sunt mult mai solicitate in timpul iernii, astfel ca pot ceda spontan, situatie pe care cel mai probabil vrei sa o eviti cu orice pret. Pentru a reduce costurile, iti poti indrepta atentia inspre piesele auto obtinute din dezmembrari. Optand pentru aceasta cale, vei avea sansa de a regasi de la piese auto obtinute din dezmembrari pentru Ford, BMW, Audi sau Mercedes, pana la cele mai exclusiviste si rare modele de masini la care te poti gandi.

Lichidul pentru parbriz

Inlocuirea lichidului de parbriz cu unul special conceput pentru conditiile de iarna reprezinta de asemenea un lucru pe care specialisti il recomanda. Mai exact, este recomandat sa se opteze pentru un lichid de parbriz ce rezista la temperaturi scazute (in general pana la –30 grade Celsius). Astfel, vei evita complet situatia in care vasul de plastic se sparge sau cea in care motorasele si furtunele ce transporta lichidul vor avea aceeasi soarta.

Bateria

Probabil faptul ca bateria este mult mai solicitata in timpul iernii decat in orice alt anotimp, nu mai vine ca o noutate pentru niciun conducator auto. Astfel, inainte ca sezonul rece sa soseasca, este recomandat sa faci o verificare amanuntita bateriei. Daca ramaneti fara curent la un moment dat, o pereche de clesti speciali va pot scoate din incurcatura pentru moment. Daca bateria are in jur de 3 ani si masina a fost urilizata cu precadere in oras, cu multi consumatori, cel mai probabil este mo