Cum pregătim lemnele pentru iarnă? – Pașii de care să ții cont pentru a-ți face munca mai ușoară

Autor: Comitnet
30 Sep 2020
Cum pregătim lemnele pentru iarnă? –  Pașii de care să ții cont pentru a-ți face munca mai ușoară

Un despicător lemne, un fierăstrău, o capră de tăiat lemne sunt instrumente de care niciun gospodar nu se poate lipsi în anotimpul rece. Fie că preferi metodele tradiționale de încălzire, fie că ai instalat o centrală pe lemne sau un șemineu, toamna este momentul potrivit să începi pregătirile pentru venirea iernii, aprovizionând magazia cu lemne.

Specialiștii în articole și utilaje de grădină ți-au pregătit o listă de recomandări pentru alegerea, tăierea și depozitarea lemnelor, astfel încât să te bucuri de combustibil organic pe toată perioada sezonului rece. Pe deasupra, cu ajutorul uneltelor potrivite (despicator lemne, drujbă, capră de tăiat lemne), pregătirea magaziei de lemne devine un proces ușor și rapid. 

Cum evaluezi calitatea lemnului?

Mulți dintre gospodarii moderni se confruntă cu dilema Pentru ce tip de lemn să optez?” Dacă îți dorești să asiguri o ardere prelungită și puternică, sfatul specialiștilor este să-ți îndrepți alegerea către un lemn de esență tare și uscat. Fagul, nucul, stejarul, mahonul sau cireșul sunt o opțiune potrivită deoarece prezintă o putere calorică ridicată.

De asemenea, un alt aspect de care trebuie să ții cont este umiditatea lemnului. Un trunchi umed sau unul putred va prezenta o putere de ardere foarte scăzută, indiferent de esența lemnului.

Tăiere ușoară cu ajutorul unui despicător lemne

Dacă optezi pentru serviciile unui furnizor specializat, de cele mai multe ori vei primi lemnele pregătite pentru depozitare. În schimb, dacă deții un lot de pădure și apelezi la ajutorul unui pădurar, lemnul îți va fi livrat în starea lui brută.

Cu toții știm cât de dificil este procesul de tăiere al lemnelor, însă specialiștii ne recomandă o alternativă modernă și performantă la clasicul topor/fierăstrău: un despicător lemne automatizat, care face treaba în locul tău! În doar câteva minute, lemnul este tăiat la dimensiunile dorite și este pregătit pentru depozitare!

Preferi alternativa clasică? O capră tăiat lemne îți face munca mai sigură!

Dacă preferi totuși alternativa unui fierăstrău manual sau electric, o capră tăiat lemne nu trebuie să lipsească din gospodăria ta! Munca devine puțin mai simplă și, desigur, mult mai sigură. 

Tăierea lemnului este, din păcate, o activitate care îi expune pe gospodari la o întreagă serie de pericole. Atunci când se lucrează pe un blat instabil, riscul de accidentare crește considerabil. O capră tăiat lemne oferă o stabilitate crescută și reprezintă un ajutor de încredere pe o perioadă îndelungată.

Cum se depozitează corect lemnele?

Dacă lemnul este îndeajuns de uscat, atunci se poate depozita direct în magazie/ garaj, astfel încât să fie la îndemână în anotimpul rece. Desigur, trebuie să te asiguri că încăperea nu prezintă un grad superior de umiditate astfel încât materialul să putrezească.

În cazul în care lemnul este încă umed, acesta trebuie depozitat pentru încă 6-9 luni într-un spațiu semideschis, astfel încât circulația aerului și căldura soarelui să îi asigure uscarea optimă.

Nu te-ai pregătit încă pentru tăierea lemnelor?

La BRONTO poți găsi toate accesoriile de care ai nevoie: de la despicător lemne și capră tăiat lemne, până la motofierăstraie tip drujbă. Te bucuri de o selecție de produse premium, selectate pentru a corespunde celor mai înalte standarde de calitate.

Dacă ai nevoie de articole de grădinărit sau utile în gospodărie, te invităm să le faci o vizită la magazinul fizic sau online.

Articol redactat de: SEO365.ro