Cum mergi la medicul de familie în siguranță în vremea pandemiei COVID-19: Sfaturi practice

Pandemia COVID-19 a adus multe schimbări în viața noastră, în special în privința interacțiunilor fizice și sociale. Recomandarea generală este de aceea de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând contactul cu oamenii. Cu toate acestea, există situații în care ești nevoit să mergi la medicul de familie. Ei bine, pentru acest caz, este nevoie să iei câteva măsuri.

Ține legătura cu medicul de familie la telefon!

Unele vizite la medicul de familie pot fi amânate sau pot fi substituite de automonitorizarea la domiciliu. De exemplu, medicul îți poate transmite, la telefon, cum să modifici dozele de medicamente pentru tensiune, în funcție de valorile pe care le poți determina singur cu ajutorul unui tensiometru automat.

Fii atent la simptomele COVID-19!

Monitorizează-ți temperatura și verifică dacă ai simptome sugestive pentru COVID-19. Dacă dezvolți simptome de COVID-19, izolează-te la domiciliu și NU MERGE la cabinetul medical sau la farmacie! Ia legătura cu medicul de familie, relatează-i istoricul simptomelor, iar acesta îți va spune, telefonic, pașii pe care trebuie să îi urmezi. De asemenea, informează medicul de familie asupra istoricului tău de călătorii sau asupra unui posibil contact cu o persoană bolnavă de COVID-19.

Respectă restricțiile și măsurile de protecție!

Dacă, totuși, vizita la medicul de familie nu poate fi amânată, ia-ți toate precauțiile necesare pentru a te proteja pe tine și pe cei din jurul tău. Respectă restricțiile impuse în incinta cabinetului medicului de familie.

  • Poartă mască de protecție, care să acopere atât nasul, cât și gura.
  • Păstrează o distanță de minim 1,5 metri de persoanele din jurul tău.
  • Respectă numărul de persoane maxim admise în interiorul incintei.
  • Ia la tine mai multe măști chirurgicale pentru ca, în caz de nevoie, să o poți schimba pe cea pe care o porți.
  • Evită să atingi suprafețele comune (mese, uși, clanțe).
  • Spală-te pe mâini cu apă și săpun timp de minim 20 de secunde cât mai frecvent sau folosește un dezinfectant pe bază de alcool cu o concentrație de minim 60%.

În concluzie, vizita la medicul de familie poate fi înlocuită de o consultație telefonică. Nu este neapărată prezența fizică în cabinetul medical. Totul depinde de necesitățile pacientului. Este importantă meținerea unei comunicări deschise între medicul de familie și pacient pentru putea proteja starea de sănătate a tuturor persoanelor implicate în realizarea actului medical.