Cum întreții corect vesela, în funcție de materialul din care este făcută

Orice gospodină desăvârșită își dorește o bucătărie complet echipată și utilată cu toată aparatura electrocasnică necesară: de la cuptor electric, plită, hotă, combină frigorifică și mașină de spălat vase, până la ustensile moderne de gătit și, bineînțeles,  veselă, tacâmuri și pahare de calitate. 

Pentru a te bucura de veselă pe termen lung, este esențial să o întreții corespunzător. Ține cont de faptul că, în funcție de materialul din care este făcută, vesela se îngrijește în mod diferit: de la temperatura apei de spălare, până la tipul de detergent pentru bucătărie folosit.

Vesela din opal

Cele mai des întâlnite farfurii sunt cele din opal, albe, negre sau colorate și, din fericire, tot ele sunt cel mai simplu de întreținut. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este faptul că se zgârie destul de repede, motiv pentru care este bine să folosești un detergent lichid și burete de vase moale. Acest tip de material este rezistent inclusiv în cuptorul cu microunde și poate fi spălat și la mașina de spălat vase, la o temperatură a apei aproape de punctul de fierbere. 

Vesela din ceramică

Dacă farfuriile din opal sunt de regulă folosite la mesele de zi cu zi, cele din ceramică sunt destinate întâlnirilor cu ocazii mai speciale: de pildă, în timpul reuniunilor de familie, când vă adunați cu toții în jurul mesei festive. 

Vesela din ceramică este rezistentă la spălări dese și, totodată, poate fi utilizată la temperaturi ridicate, inclusiv în cuptorul cu microunde, cu precizarea că se încălzește foarte tare – astfel, este necesară folosirea unei mănuși de bucătărie. În plus, aceasta se spală normal, cu detergent de vase de calitate. 

Vesela din porțelan

De departe cel mai elegant, fin, dar și rezistent material este porțelanul. O astfel de veselă este cel mai des folosită la mesele formale, într-un cadru ce inspiră rafinament. Un set de vase din porțelan este perfect pentru masa de Crăciun, de exemplu, sau pentru o aniversare. Material rezistent la temperaturi mari, porțelanul se îngrijește cu atenție pentru simplul motiv că este mult mai valoros decât oricare altul. Se spală sub jet puternic de apă, pentru a împiedica eventuale zgârieturi ale buretelui. 

Vesela din sticlă

Vesela din sticlă este mai puțin rezistentă față de celelalte, iar principalul dezavantaj de care îți recomandăm să ții cont este faptul că se zgârie și se ciobește foarte repede. Dacă optezi totuși pentru ea, atunci este necesar să folosești cârpe moi, din bumbac, pentru curățare și să acorzi atenție modului în care o utilizezi.

 

Este important de știut că modul în care speli și degresezi vesela ori de câte ori o folosești îi poate prelungi durata de viață. Cum cel mai probabil nu îți dorești să servești preparatele pregătite pentru familie și musafiri pe farfurii zgâriate sau ciobite, acordă toată atenția felului în care întreții vesela.