Cum alegi șamponul potrivit pentru dermatita seboreică

19 Nov 2021
Cum alegi șamponul potrivit pentru dermatita seboreică

Dermatita seboreică reprezintă o afecțiune destul de răspândită, care afectează cu precădere pielea feței și a scalpului. Din cauza impactului său estetic, persoanele afectate de această afecțiune pot avea probleme cu încrederea în sine, așa că se vor afla mereu în căutarea unor soluții pentru a limita simptomele acestei afecțiuni.

Ce este dermatita seboreică?

Dermatita seboreică este o afecțiune a pielii și se manifestă prin apariția unor scuame de culoare albă sau galbenă, uleioase sau uscate. La nivelul scalpului, aceasta se manifestă sub formă de mătreață, care este deseori însoțită de mâncărimi și roșeață. Afecțiunea nu este contagioasă, însă produce un disconfort din punct de vedere fizic și estetic.

De ce apare dermatita seboreică?

Cauzele exacte ale dermatitei seboreice nu sunt cunoscute, însă este important de știut ce poate determina apariția sa. Excesul de sebum va favoriza un mediu potrivit pentru formarea scuamelor și pentru dezvoltarea anormală a ciupercii malassezia, care se găsește în mod natural la nivelul scalpului. 

Această ciupercă va duce la iritarea pielii scalpului și la descuamarea sa și, astfel, vor apărea crustele inestetice și mâncărimea. Factori precum stresul, diferențele de temperatură sau o igienă necorespunzătoare a părului pot influența evoluția dermatitei seboreice.

Șamponul potrivit pentru dermatita seboreică

Pielea afectată de această boală are nevoie de o îngrijire adecvată pentru ameliorarea simptomelor. Dacă aceasta se manifestă la nivelul scalpului, va fi necesară folosirea unor șampoane speciale pentru combaterea dermatitei seboreice.

Pe scurt, un șampon eficient în cazul dermatitei seboreice trebuie să asigure o curățare foarte bună, pentru a elimina excesul de sebum și a preveni formarea scuamelor. În general, aceste tipuri de șampoane conțin o serie de agenți de curățare combinați cu ingrediente active speciale pentru această afecțiune.

De asemenea, șamponul ar trebui să aibă o formulă care să ajute la reglarea secreției de sebum, pentru a combate pe cât de mult posibil formarea crustelor la nivelul scalpului.

Pentru a ameliora simptomele afecțiunii, alege un șampon cu ingrediente care să favorizeze regenerarea țesutului. Nu trece cu vederea nici componentele calmante, care să combată mâncărimile și să asigure o hidratare corespunzătoare a scalpului.

Igiena scalpului cu dermatită seboreică

Dacă te confrunți cu astfel de probleme, este important să menții o igienă riguroasă a scalpului și a părului. Acestea vor trebui spălate zilnic cu șamponul potrivit, pentru a elimina sebumul în exces. În timpul spălării, masează ușor scalpul timp de 5 minute și asigură-te că îndepărtezi toate crustele.

Simptomele dermatitei seboreice a scalpului pot provoca disconfort și pot afecta încrederea în sine a unei persoane. Pentru a face față mai ușor acestei afecțiuni, respectă igiena recomandată a scalpului și folosește un șampon dedicat.