Cum alegi o pereche de pantofi pentru alergare

23 Oct 2020
Cum alegi o pereche de pantofi pentru alergare

Nu este întotdeauna ușor să menții un stil de viață sănătos. Programul de zi cu zi este atât de încărcat, încât mersul frecvent la sala de forță sau la aerobic pare mai degrabă un ideal, decât un fapt realizabil. 

În această situație, este posibil ca ieșitul la alergat să fie cea mai bună alternativă: în fond, este o activitate pe care ți-o programezi atunci când poți, fără oră fixă. În plus, nu există cardio mai eficient decât joggingul. Nu vei avea mereu de-a face cu suprafața netedă a benzii de alergat, vei avea libertatea de a-ți stabili propriul ritm și de a progresa natural pe distanțe din ce în ce mai mari, la viteze din ce în ce mai ușor de menținut. 

Totuși, nu trebuie să uiți că o astfel de activitate necesită cheltuieli. Dacă vrei să alergi corect și să obții cât mai multe beneficii la fiecare ieșire, trebuie să te echipezi cu voința, cu hainele și mai ales cu încălțămintea potrivită. Mai jos, îți vom prezenta cele trei mari categorii de adidași pentru alergare – gândindu-ne care sunt nevoile tale ca jogger, vei putea să faci întotdeauna alegerea potrivită.

1. Adidași supini

 Trebuie să aducem în discuție conceptul de pronație – acesta se referă la arcuirea tălpii. În funcție de nivelul de pronație, adidașii tăi pot deservi unor aspecte diferite ale alergării. Acum, vom vorbi despre pantofii supini de sport. 

 Acești adidași au talpa foarte puțin arcuită, aproape plată. Rolul unor astfel de pantofi de sport este acela de a disipa presiunea resimțită la fiecare pas. Îi vei recunoaște foarte ușor după grosimea tălpii și după elemente amortizoare, așa-numitele perne, care reprezintă cel mai recognoscibil element. În momentul de față, adidașii supini se bucură de o popularitate crescută. Principalele branduri de încălțăminte sportivă au colecții întregi cu astfel de produse, cea mai cunoscută dintre ele la momentul actual fiind Nike Air Zoom. 

 Dacă ai talpa piciorului puternic arcuită, această categorie ți se va potrivi cel mai bine și va face sesiunile de alergat cât mai confortabile cu putință.

2. Adidași neutri

Așa cum spune și numele lor, adidașii care fac parte din această categorie au un nivel mediu de pronație. Încălțările neutre sunt menite să ofere o experiență uniformă, echilibrată a alergării. Dacă ai o formă regulată a piciorului sau un nivel redus de arcuire, îți va fi cel mai confortabil să încalți un adidas neutru. 

3. Adidași de stabilitate

A treia categorie este cea a adidașilor de stabilitate. Ei se caracterizează printr-un grad foarte ridicat al arcuirii, denumită, așa cum am menționat mai sus, și pronație. Acești pantofi le permit alergătorilor cu tălpi plate, lipsite de arcuire, să-și mențină stabilitatea în vreme ce fac mișcare. Principalul lor beneficiu este că reduc pronația excesivă, adică momentul de dezechilibru în care călcâiul atinge solul înaintea pingelei. 

În concluzie, dacă ești interesat de jogging și încă nu știi de unde să începi, își sugerăm să cauți  pantofi de alergare care să se potrivească formei piciorului tău. În orice caz, corpul tău îți va mulțumi pentru alegerea făcută, iar starea de bine nu va întârzia să apară.